Oslavy či demonštrácie. Aj to bolo súčasťou Dňa žien

TA3 TASR SITA
8.3.2017 22:38

Ženy na celom svete oslavovali Medzinárodný deň žien. Vo viacerých krajinách sa pri tejto príležitosti konali pochody a demonštrácie.

Neprišli do práce

Americké učiteľky pracujúce v školách na východe Spojených štátov neprišli do práce. Tieto ženy sa zapojili do celoamerickej kampane s názvom Deň bez ženy, ktorú pri príležitosti Medzinárodného dňa žien zorganizovalo hnutie Ženský pochod. MDŽ si dnes ženy po celých Spojených štátoch pripomínajú rôznymi pochodmi a inými podujatiami. Obe pohlavia si na znak lásky a pokory na seba vzali oblečenie červenej farby.

V dôsledku štrajku učiteliek a ďalších pracovníkov škôl sa podľa amerických médií neučilo vo viacerých oblastiach štátov Maryland, Severná Karolína, Virgínia a New York. Hlavné americké odborové zväzy učiteľov oznámili, že do štrajkov sa zapoja aj menšie lokálne odbory. Štrajk má verejnosť upozorniť na význam žien pre oblasť vzdelávania. Zo štatistík OSN vyplýva, že až 87 percent všetkých učiteľov na základných školách v USA sú ženy.

Stovky žien sa zišliv blízkosti Bieleho domu vo Washingtone, aby si pripomenuli deň, ktorý je poctou sociálnym, hospodárskym, kultúrnym a politickým úspechom žien. Pochody vo Washingtone majú tiež upriamiť pozornosť na politiku prezidenta USA Donalda Trumpa v oblasti interrupcií. Okrem Washingtonu sa konali zhromaždenia v New Yorku, Filadelfii, Baltimore, Milwaukee, Washingtone a Berkeley v Kalifornii.

Naše telá, naše životy

Tisíce žien sa zhromaždili v Dubline a ďalších írskych mestách, kde požadovali zrušenie sporného ôsmeho dodatku írskej ústavy, ktorý zakazuje interrupcie, ak nie je ohrozený život ženy. Mnohé protestujúce na zhromaždení nazvanom Strike4Repeal niesli pútače s nápismi ako napríklad "Naše telá, naše životy".

"Dvanásť žien denne cestuje tam, kde je možná interrupcia, mnohé ďalšie si to nemôžu dovoliť. Írsko už nemôže ďalej kriminalizovať zdravotnú starostlivosť a ohrozovať nespočetné množstvo životov," uvádzalo sa na pútači, ktorý niesla jedna pochodujúca demonštrantka.

"Vyzývame írsku vládu, aby určila deň referenda o zrušení ôsmeho dodatku," uviedol hlavný organizátor oboch akcií, Koalícia za zrušenie ôsmeho dodatku. Ďalšou akciou pri príležitosti Medzinárodného dňa žien je vydani "Dublinskej deklarácie", ktorú zverejnili na medzinárodnom kongrese o duševnom zdraví žien. Deklarácia vyzýva vlády, aby ženám zaručili dostupnosť výkonu interrupcií. Signatári uviedli, že niektoré štáty neposkytujú službu umelého prerušenia tehotenstva, čo vyvoláva "u žien silné psychologické a citové ťažkosti".

Rodová rovnosť sa netýka len žien

Feminizmus do každej rodiny, hlásal jeden z transparentov na dnešnom happeningu s názvom Zastávka, ktorý sa konal na Námestí mieru v Prahe. Akciu zorganizovalo niekoľko českých feministických hnutí a iniciatív s cieľom poukázať na pretrvávajúcu diskrimináciu žien.

"Rodová rovnosť ešte nebola dosiahnutá a je potrebné neustále bojovať a pripomínať, že ženy sú v horšom postavení voči mužom," povedala pre český spravodajský server Novinky.cz hovorkyňa happeningu Hana Blažková.

Podujatie sa nezameriavalo iba na ženy, ale aj na mužov. "Bojujeme za narušenie rodových stereotypov, ktoré utláčajú aj mužov. Tí musia hrať silných, statočných mužov a nemôžu byť sami sebou," vysvetlila pre Novinky.cz Blažková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok