Hromadné vyhostenie z USA by podľa komisára OSN mohlo byť porušením medzinárodného práva

TA3 TASR
8.3.2017 20:05

Hromadné vyhostenie prisťahovalcov zo Spojených štátov by bolo porušením medzinárodného práva, ak by každému z takto deportovaných nebol zaručený spravodlivý proces. Uviedol to vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn.

Hromadné vyhostenie z USA by podľa komisára OSN mohlo byť porušením medzinárodného práva
SITA/AP

Americké ministerstvo vnútornej bezpečnosti už prijalo kroky na to, aby v súvislosti s januárovým výkonným nariadením prezidenta Donalda Trumpa deportovalo z územia Spojených štátov masy prisťahovalcov, ktorí tam momentálne žijú nelegálne. "Zrýchlené deportácie by sa mohli rovnať hromadnému vyhosteniu," uviedol Zajd. Dodal, že takýto postup by bol nezákonný, ak by každému z deportovaných nebol najprv zaručený spravodlivý proces a právo na individuálne posúdenie svojho prípadu.

"Obzvlášť ma znepokojuje dosah týchto zmien na deti, ktorým hrozí zadržanie či to, že zažijú rozdelenie svojich rodín," povedal Zajd Rade OSN pre ľudské práva. Vysoký komisár OSN zároveň kritizoval aj celkový Trumpov postoj k cudzincom, migrantom a utečencov vrátane jeho nového prepracovaného cestovného zákazu.

Týmto nariadením zo 6. marca totiž americký prezident na 120 dní zastavil prijímanie utečencov a na 90 dní tiež zakázal vydávať nové víza občanom zo šiestich prevažne moslimských krajín, konkrétne zo Sýrie, Iránu, Líbye, Somálska, Sudánu a Jemenu. "Očierňovanie celých skupín ľudí, akými sú Mexičania či moslimovia, a zároveň falošné tvrdenia, že migranti páchajú viac zločinov než americkí občania, sú škodlivé a sú pohonom pre xenofóbne týranie," povedal Zajd.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok