V Kongu objavili tri masové hroby s ľudskými pozostatkami

TA3 ČTK
8.3.2017 19:40

V Kongu sa našli tri masové hroby s pozostatkami ľudí, ktorí zomreli vlani v júli počas bojov medzi bezpečnostnými zložkami a protivládnymi milíciami. S odvolaním sa na Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva o tom informovala agentúra Reuters. Od začiatku bojov prišlo o život najmenej 400 osôb, ďalších 200-tisíc ľudí muselo opustiť svoje domovy.

V Kongu objavili tri masové hroby s ľudskými pozostatkami
foto ilu SITA/AP

Násilie eskalovalo, keď konžská polícia vlani v auguste zabila šéfa milície Kamuina Nsapa. Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn vyzval Radu pre ľudské práva, ktorá má sídlo v Ženeve, aby sa nálezom masových hrobov v Kongu začala podrobne zaoberať. Ďalšie podrobnosti komisár nezverejnil. Konžská kancelária OSN pre ľudské práva ďalšie informácie tiež nezverejnila. K prípadu sa zatiaľ nevyjadrila ani konžská ministerka pre ľudské práva.

Naopak, konžská vláda uviedla, že sa obvineniami z porušovania ľudských práv v krajine zaoberá. Pomoc s vyšetrovaním od OSN však odmietla s tým, že organizácia situáciu nevyhodnotí objektívne. Husajn minulý mesiac upozornil na svedectvo o porušovaní ľudských práv v Kongu. To zahŕňalo aj prípady, keď vojaci útočili na ľudí, ktorých podozrievali z napojenia na milície Kamuina Nsapa.

OSN a ďalší ochrancovia ľudských práv túto milíciu zároveň obviňujú z regrútovania detských vojakov a z útokov na kostoly a vládne budovy. Nepokoje v regióne podľa bezpečnostných analytikov spôsobujú predovšetkým spory o územia, nerastné bohatstvo a konflikty medzi rôznymi etnickými skupinami. Situácia sa zhoršila, keď sa konžský prezident Joseph Kabila odmietol vzdať funkcie, keď mu minulý rok v decembri skončil mandát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok