Sarkozy po útoku prvýkrát vedie v predvolebnom prieskume

TASR
22.3.2012 10:09

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy by mohol v prvom kole prezidentských volieb v apríli tesne poraziť svojho hlavného vyzývateľa, socialistu Francoisa Hollanda. Vyplýva to z prvého prieskumu od pondelkového útoku pred židovskou školou v Toulouse.

Sarkozy po útoku prvýkrát vedie v predvolebnom prieskume
SITA

Po útoku, pri ktorom zahynuli tri deti a rabín a ktorý nasledoval po zastrelení troch vojakov v tom istom regióne, pozastavili Sarkozy i Hollande svoju predvolebnú kampaň.

Prieskum inštitútu CSA uskutočnený v pondelok a v utorok ukázal, že Sarkozy by v prvom kole volieb 22. apríla získal 30 percent a Hollande 28 percent hlasov. Pred týždňom bola ich podpora v rovnakom prieskume takmer rovnaká.

Hollande má však stále náskok ôsmich percent v druhom kole prezidentských volieb 6. mája. Hoci Hollande dosiaľ v prieskumoch jasne viedol pred Sarkozym, reakcia terajšieho prezidenta na pondelkový útok zlepšila jeho imidž. Téma bezpečnosti je tradične silnou oblasťou Sarkozyho, ktorý opakovane v televízii poskytoval informácie o pátraní po podozrivom a viedol spomienku na zabitých vojakov.

Prieskum CSA je prvým, v ktorom má Sarkozy náskok pred Hollandom v prvom kole. Viacero ďalších prieskumov z ostatných týždňov ukázalo, že Sarkozy po zintenzívnení svojej kampane súpera doháňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok