Facebook nemusí zmazať falošné správy o sýrskom utečencovi, rozhodol súd

TA3 TASR
7.3.2017 17:41

Súd v juhonemeckom meste Würzburg zamietol žalobu proti Facebooku podanú sýrskym utečencom Anasom Modamanim, ktorý chcel dosiahnuť, aby spoločnosť vymazala odkazy nepravdivo ho spájajúce so zločinmi spáchanými migrantmi.

Odfotil sa s Merkelovou

Žalujúci Anas Modamani bol jedným z viacerých žiadateľov o azyl, ktorí si na vrchole utečeneckej krízy v roku 2015 urobili tzv. selfie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou, keď navštívila utečenecký tábor na okraji Berlína.
Táto fotografia Sýrčana sa začala šíriť v sociálnych médiách. Avšak neskôr sa začala objavovať aj na rôznych účtoch na Facebooku ako ilustračná snímka vždy, keď bol v Nemecku spáchaný ťažký zločin a za páchateľa bol označený nejaký migrant, napríklad po decembrovom útoku nákladným autom na berlínsky vianočný trh alebo po napadnutí bezdomovca v Mníchove.

Modamani sa snažil na súde dosiahnuť verdikt, ktorý by prinútil spoločnosť Facebook aktívne vyhľadávať a vymazávať duplikáty spomínanej fotografie, avšak súd jeho žalobu zamietol. Sudca argumentoval, že spoločnosť nie je zodpovedná za hanlivé výroky zverejnené tretími stranami.

Hovorca Facebooku vyhlásil, že spoločnosť uznáva, že výskyt uvedených fotografií spôsobuje Modamanimu problém. Avšak podľa hovorcových ďalších slov je Facebook nadšený, že súd zastáva názor, že súdne rozhodnutie nie je tým najúčinnejším riešením tohto problému.

Zablokovali prístup k obsahu

Hovorca takisto poznamenal, že spoločnosť podnikla kroky na odstránenie fotografií, na ktoré žalujúci poukázal, lebo ho vykresľovali v zlom svetle. "Rýchlo sme zablokovali prístup k obsahu, keď sme naň boli upozornení právnymi zástupcami," uviedol hovorca Facebooku a dodal: "Budeme naďalej reagovať na všetky legitímne, odôvodnené upozornenia právnych zástupcov."

Hovorca tiež poznamenal, že spoločnosť sa riadi nemeckým právom, pokiaľ ide o fotografie zverejňované na Facebooku. Mladý Sýrčan chcel dosiahnuť súdny verdikt, ktorý by donútil Facebook aktívne vyhľadávať a odstraňovať takého odkazy, a nečakať, kým ochabne záujem užívateľov sociálnej siete alebo kým na nevhodnú snímku upozornia sami.
Podľa nemeckej tlačovej agentúry DPA súd vo Würzburgu rozhodol, že Facebook neurobil nactiutŕhačské odkazy sám a nemožno ho teda nútiť k plneniu súdneho rozhodnutia, aby vyhľadával a vymazával takéto nepravdivé odkazy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok