Stav školstva sa pod vedením samospráv zlepšil, tvrdí predseda ZMOS

TA3
7.3.2017 14:42

Samosprávy investovali do regionálneho školstva desiatky miliónov eur. Tvrdí to predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora. Podľa jeho slov sa stav školstva pod vedením samospráv výrazne zlepšil a na odobratie ich kompetencií by doplatili iba študenti.

Šesťpercentné zvýšenie platov je vraj nereálne

Nie je to otázka nezáujmu, ale možností. A možnosti mestám a obciam nedovoľujú navýšiť platy pedagogických a odborných zamestnancov v regionálnom školstve od septembra 2017 o šesť percent, tak ako to avizuje rezort školstva a podporujú odborári. Predseda Združenia miest a obcí Slovenska Michal Sýkora to uviedol ako rozhodnutie Rady ZMOS. Podľa Sýkoru by šesťpercentné navýšenie od septembra znamenalo navýšenie výdavkov pre mestá a obce do konca roku približne o osem miliónov eur. "Samosprávy takéto navýšenie vo svojich rozpočtoch nemajú šancu zvládnuť," uviedol Sýkora.

Deklaroval ale zároveň, že mestá a obce sú pripravené dodržiavať dohodnuté šesťpercentné navýšenie platov od začiatku kalendárneho roka. "ZMOS môže sľúbiť, že toto zvýšenie podporíme," povedal Sýkora, ktorý poukázal na to, že jedno percento navýšenia predstavuje pre samosprávy približne štyri milióny eur navyše. "Pri šesťpercentnom zvýšení ide približne o 24 miliónov eur a každý rok ešte viac, keďže navyšujete z iného základu," upozornil.

Predseda ZMOS sa ohradil voči pochybovačnému názoru školských odborárov, že nesúhlas samospráv so septembrovým šesťpercentným navýšením platov spochybňuje ich záujem o školstvo. Podľa Sýkoru starostlivosť o školstvo najlepšie dokumentujú čísla, ktoré mestá a obce na túto oblasť každoročne vynakladajú. "Zo 70 percent, ktoré dostávame z podielových daní, sme povinní dávať na školstvo 40 percent, dávame však oveľa viac,“ upozornil. "Napríklad za rok 2015 to bolo o 226 miliónov viac, v medziobdobí 2011 až 2015 to bolo približne o miliardu viac,“ spresnil riaditeľ sekcie rezortných činností Kancelárie ZMOS Zdenko Krajčír.

Odmieta zmenu kompetencií

Napriek tomu Sýkora odmieta myšlienku zmien kompetencií v regionálnom školstve a to, aby všetky školy opäť patrili pod ministerstvo. Zjednotenie školstva presadzujú školskí odborári. "Určite by to nebolo riešenie, školy by z toho neprofitovali, tie peniaze, ktoré my im dávame, by im nikto nedal," uviedol Sýkora. Podľa jeho názoru o tom ZMOS neuvažuje ani ako o možnosti, ako si mestá a obce môžu uľahčiť ekonomickú situáciu. "Vnímame to ako zložitú kompetenciu, s ktorou sme sa však dokázali vyrovnať a ktorú treba zvládnuť," povedal Sýkora.

Šéf rezortu školstva minulý týždeň avizoval, že bude chcieť zvyšovanie platov od septembra pre všetkých pedagógov presadiť zákonom. Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek je presvedčený, že zvýšenie by nemalo byť pre mestá a obce neriešiteľné. "Myslíme si, že tieto finančné prostriedky sú a nebol by problém, aby došlo aj k zmene rozpočtov v rámci miest a obcí a vyšších územných celkov," prezentoval Ondek názor odborárov. Podľa jeho slov si starostovia obcí, ale aj poslanci miest a VÚC musia uvedomiť, že sú tu pre ľudí a majú vychádzať v ústrety všetkým zamestnancom vrátane tých, ktorí pôsobia v školstve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok