Novú autobusovú stanicu má spojiť s Petržalkou dráha cez Dunaj

TA3 TASR
7.3.2017 13:20

Výstavba novej autobusovej stanice v bratislavskom Ružinove, v lokalite Nivy, sa začne od júla tohto roka. Hotová by mala byť v roku 2020. Developer HB Reavis už má platné stavebné povolenie a zvažuje, že postaví nadzemnú elektrickú dráhu, ktorá má spojiť Nivy s Petržalkou.

Novú autobusovú stanicu má spojiť s Petržalkou dráha cez Dunaj
HB Reavis

Nový bulvár v roku 2018

Samotnej výstavbe budú predchádzať prípravné práce, v rámci ktorých je naplánovaný aj presun súčasnej autobusovej stanice do náhradných priestorov bývalého centra Bottova. Do projektu Stanica Nivy chce developer investovať 345 miliónov eur a do obnovy dopravnej a technickej infraštruktúry v okolí ďalších 24 miliónov eur. Informovala o tom hovorkyňa developera Martina Jamrichová.

"V lete 2017 štartujeme výstavbu. Súčasťou projektov v zóne je aj kompletná obnova ulice Mlynské nivy. Momentálne preverujeme v spolupráci s mestom najvhodnejší prístup k obnove z hľadiska obmedzenia dopravy. Podľa plánu by mohli Bratislavčania získať už v roku 2018 nový bulvár Mlynské Nivy a v roku 2020 novú autobusovú stanicu," priblížil výkonný riaditeľ HB Reavis Slovakia Adrián Rác.

V rámci obnovy dopravnej a technickej infraštruktúry ulice Mlynské Nivy developer s mestom rieši jej uzavretie pre dopravu v rôznych časových rámcoch. "Najpraktickejším riešením sa javí kompletné uzavretie pre dopravu s odhadom na 14 mesiacov, namiesto postupného obmedzovania v rozsahu 36 mesiacov," podotkla Jamrichová s tým, že verejnosť bude o finálnom riešení i alternatívnych trasách informovaná.

Štatút významnej investície

Investor sa rozhodol požiadať štát o udelenie štatútu významnej investície, ktorého súčasťou je aj návrh dopravného odľahčenia zóny a širšieho okolia. Štatút môže podľa HB Reavis priniesť zrýchlenie administratívnych procesov pri budovaní novej štvrte. Developer tvrdí, že nežiada o stimuly a projekty realizuje bez finančnej účasti štátu.

"Vzhľadom na objem investícií vo výške viac ako jedna miliarda eur, ktoré plánujeme v zóne Nivy a priľahlých lokalitách investovať, sme sa rozhodli využiť možnosť, vďaka ktorej efektívne skrátime proces budovania novej mestskej štvrte. Ide nám hlavne o zrýchlenie procesu a efektívne využitie času a prostriedkov, nie o získanie finančných stimulov," povedal Rác. Ministerstvo hospodárstva potvrdilo, že mu developer predložil žiadosť o vydanie osvedčenia o významnej investícii.

Prepojenie brehov Dunaja

Elektrickú nadzemnú dráhu, potenciálne integrovanú do systému verejnej hromadnej dopravy, zvažuje HB Reavis postaviť pre odľahčenie dopravy v zóne Nivy a v jej širšom okolí. "Na zváženie v rámci žiadosti o udelenie štatútu významnej investície sme ponúkli inovatívne riešenie ako lokalitu dopravne odľahčiť, predložili sme návrh prepojenia dvoch brehov Dunaja, formou nadzemnej elektrickej dráhy," spresnil Rác. Podľa odhadov by jej vybudovanie malo stáť okolo 50 miliónov eur.

Developer navrhuje aj vybudovanie veľkokapacitného parkovacieho domu za 30 miliónov eur v Petržalke, ktorý by bol napojený na nadzemnú elektrickú dráhu. "V ideálnom prípade by sme tento doplnok mestskej dopravy radi spustili s otvorením stanice," podotkol Rác.

Projekt Stanica Nivy kombinuje medzinárodný autobusový terminál, nákupné centrum, modernú tržnicu a výškovú administratívnu budovu. Komunitnou črtou novej stanice má byť zelená strecha s mestskými záhradami, bežeckou dráhou a vybavením pre oddych a šport.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok