Na plnú zjazdovku spadla lavína, lyžiari mali šťastie

TA3 ČTK
7.3.2017 12:32

Vo francúzskych Alpách zasypala lavína frekventovanú zjazdovku. Pôvodné obavy, že sneh strhol niekoľko lyžiarov, sa nepotvrdili. Udalosť v lyžiarskom stredisku Tignes sa tak zaobišla bez obetí. Oznámila to miestna horská služba po tom, čo ukončila prehľadávanie zavalenej zjazdovky.

Na plnú zjazdovku spadla lavína, lyžiari mali šťastie
Ilustračná fotografia: SITA/AP

Podľa rozhlasovej stanice Europe 1 sa na zjazdovke v inkriminovanom čase nachádzalo asi 300 ľudí. Lavína sa prehnala zjazdovkou strednej obtiažnosti a podľa očitých svedkov mohla strhnúť viacerých ľudí. Svedkovia však neboli schopní s istotou povedať, či tam v tej chvíli vôbec niekto bol a o koľko osôb mohlo ísť.

Horská služba ale neponechala nič na náhodu a na miesto vyslala početný tím, ktorý sneh za pomoci cvičených psov usilovne prehľadal, uviedol web regionálneho denníka Le Dauphiné Libéré. Iba pár osôb pocítilo silnú tlakovú vlnu, ktorá vznikla pri páde masy snehu.

V posledných troch dňoch napadla v Tignes nová vrstva snehu, ktorá má tendenciu sa zosúvať po zamrznutom podklade starého snehu, upozornilo stredisko. Horšie následky mala lavína v stredisku v polovici februára, kedy zahynuli štyria ľudia. Vtedy lavína zmietla deväť ľudí, ale päť sa ich podarilo zachrániť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok