Danko sa stretol s lídrami parlamentov V4, témou bola aj vzájomná spolupráca

TA3 TASR
7.3.2017 10:00

Prispieť k integrácii Európskej únie a zároveň obmedziť nezmyselnú byrokraciu z Bruselu. To sú hlavné odkazy parlamentných lídrov Vyšehradskej štvorky, ktorí rokovali v Poľsku. Slovenská delegácia na čele s predsedom parlamentu Andrejom Dankom tak ukončila oficiálnu návštevu u našich severných susedov.

Hrozby aj vízie do budúcnosti

Parlamentní lídri V4 sa na  rokovaní dohodli na prehĺbení vzájomnej spolupráce. Hovorili o význame národných parlamentov, pričom budúcnosť EÚ vidia práve v podobe silného spoločenstva, ktoré sa opiera o spoluprácu národných štátov, zhrnul priebeh stretnutia predseda poľského Sejmu Marek Kuchciňski.

Dodal, že V4 sa bude snažiť o intenzívnejšiu spoluprácu medzi parlamentmi a chce tiež podporiť lepšie šírenie informácii o dianí v rámci tohto spoločenstva. Jeho slová podporil aj predseda poľského Senátu Stanislaw Karczewski, ktorý zároveň vyjadril vieru, že stabilita vo V4 pomôže aj stabilite v rámci celej EÚ.

Na poľských kolegov nadviazal svojím vyhlásením maďarský predseda parlamentu László Kövér. Ten zdôraznil, že Maďarsko prevezme v júli od Poľska ročné predsedníctvo v rámci vyšehradského spoločenstva, a tak s ostatnými predsedami parlamentov zhováral aj o tom, k akej agende jeho krajina v tomto nadchádzajúcom období pristúpi. Dodal, že úlohami V4 v rámci EÚ nie je len reagovať na hrozby, ako bolo napríklad nezvládanie riešenia migračnej krízy v Európe, ale aj hovoriť o víziách do budúcnosti.

Parlamenty by mali využiť svoje možnosti

Predseda NR SR Danko vo svojom vyhlásení v krátkosti zhrnul svoju návštevu Poľska vrátane predošlých dvoch dní, keď sa stretol s Kuchciňským a Karczewským, ako aj s predsedom poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawom Kaczyňským, pričom uviedol, že sa mu všade dostalo srdečného a priateľského prijatia.

Predsedovia parlamentov V4 si podľa Danka vzájomne potvrdili spoločné záujmy a hovorili tiež o mechanizme, ktorý by upozorňoval na potenciálne problematickú legislatívu v rámci EÚ. Zhovárali sa aj o porovnávaní rokovacích poriadkov parlamentov. Danko zároveň svojich kolegov pozval na konferenciu predsedov európskych parlamentov, ktorá sa uskutoční v apríli v Bratislave. "To je znova veľká príležitosť ukázať, že myšlienky sú jednotné a ich jediným cieľom je ozdraviť a pomôcť Európskej únii," povedal šéf NR SR pred návratom do vlasti.

Jednou z kľúčových tém rokovania bol aj tzv. brexit a jeho dôsledky pre krajiny V4, priblížil predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Jan Hamáček. Zdôraznil, že projekt V4 má zmysel, spolupráca sa zintenzívnila a V4 chce aj naďalej spolupracovať tak, "aby mohla naplno využívať všetky mechanizmy, ktoré národné parlamenty majú". Na slová Hamáčka nadviazal predseda českého Senátu Milan Štěch, ktorý zdôraznil, že parlamenty musia využiť možnosti, ktoré už majú. Vyzdvihol tiež dôležitosť rýchlej komunikácie v rámci návrhov legislatívy EÚ a odstránenia nadbytočnej byrokracie v EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok