Američania rozmiestňujú protiraketovú obranu, reagujú na kórejskú hrozbu

TA3 SITA TASR nhl.com
7.3.2017 08:02

Americká armáda začala rozmiestňovať v Južnej Kórei prvky svojho systému protiraketovej obrany THAAD. Potvrdilo to americké tichomorské velenie.

Severokórejská raketová hrozba

Spojené štáty týmto krokom reagujú na pondelňajšie odpálenie štyroch balistických rakiet Severnou Kóreou, ktoré bolo podľa tamojších médií nácvikom útoku na americké základne v Japonsku.

Rozmiestnenie systému THAAD podľa amerického tichomorského velenia posilní spojenectvo medzi USA a Južnou Kóreou pri obrane pred "severokórejskou raketovou hrozbou". "Urýchlený severokórejský program jadrových pokusov a štartov balistických rakiet predstavuje hrozbu pre medzinárodný mier a medzinárodnú bezpečnosť a porušuje viaceré rezolúcie BR OSN," píše sa vo vyhlásení USPACOM.

Americké velenie zároveň ubezpečilo, že systém THAAD má "výhradne obranné funkcie a nepredstavuje hrozbu pre iné krajiny v regióne".

Narušenie bezpečnostnej rovnováhy

THAAD je navrhnutý tak, aby zachytil a zničil balistické rakety krátkeho a stredného doletu v konečnej fáze ich letu. Jeho rozmiestnenie však zrejme prehĺbi konflikt medzi Južnou Kóreou a Čínou, podľa ktorej naruší regionálnu bezpečnostnú rovnováhu. V Číne sa už konali protesty proti juhokórejskej firme Lotte, ktorá súhlasila s poskytnutím jedného zo svojich golfových ihrísk na umiestnenie komponentov systému THAAD.

Podľa juhokórejskej armády boli rakety, zrejme "vylepšené verzie" rakiet Scud, odpálené zo základne v oblasti Tončchan-ni na západe KĽDR. Preleteli približne 1000 kilometrov a tri dopadli do výlučnej ekonomickej zóny Japonska v Japonskom mori.

Severokórejská agentúra KCNA dnes informovala, že na ich odpálenie osobne dozeral vodca Kim Čong-un. Neskôr zverejnila aj fotografie, na ktorých je vidieť štartujúce rakety a radujúceho sa Kim Čong-una. V Japonsku sa v súčasnosti nachádza 54.000 amerických vojakov. Južná Kórea, USA a Japonsko požiadali v súvislosti s najnovším odpálením rakiet o mimoriadnu schôdzu Bezpečnostnej rady OSN.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok