Prvá žena vo vesmíre oslavuje jubileum, obdaroval ju aj Putin

TA3 TASR
7.3.2017 00:27

Bývalá sovietska kozmonautka a prvá žena vo vesmíre Valentina Tereškovová sa dožíva 80. narodenín. Ruský prezident Vladimir Putin ju pri tejto príležitosti privítal v Kremli a vyzdvihol ju ako vzor a symbol služby pre vlasť.

Prvá žena vo vesmíre oslavuje jubileum, obdaroval ju aj Putin
SITA/AP

Usporiadali špeciálnu výstavu

Daroval jej tiež obraz znázorňujúci čajky nad riekou Volga, keďže "čajka" bola Tereškovovej volacím signálom počas jej letu do kozmu v roku 1963, informovala tlačová agentúra TASS.

Na počesť Tereškovovej usporiadali v dolnej komore ruského parlamentu špeciálnu výstavu, na ktorej je možné uvidieť viaceré historické artefakty súvisiace s jej trojdňovou vesmírnou misiou. Vystavené je napríklad 400-kilogramové katapultovacie sedadlo, skafander či kópia letového zápisníka z Vostoku-6.

Tereškovová zostáva stále jedinou kozmonautkou, ktorá vykonala vesmírnu misiu sólovo a nie ako členka posádky kozmickej lode.

Získala významné ocenenia

Valentina Tereškovová je držiteľkou najvyššieho sovietskeho vyznamenania Hrdina Sovietskeho zväzu, držiteľkou titulu Žena storočia a prvou ženou povýšenou do armádnej hodnosti generálmajor.

Po ukončení služby v kozmonautike sa stala prominentnou členkou Komunistickej strany ZSSR a zastávala rozličné funkcie. Politicky zostala aktívna aj po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 a je stále poslankyňou ruského parlamentu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok