Kľúčové európske krajiny si želajú vznik viacrýchlostnej Únie

TA3 TASR
6.3.2017 22:15

Šéfovia štátov či vlád Francúzska, Nemecka, Španielska a Talianska zverejnili spoločné vyhlásenie. V snahe zmäkčiť dopad tzv. Brexitu v ňom vyzývajú na vytvorenie Európskej únie, ktorá umožní rôznym skupinám členských štátov postupovať vlastným tempom.

Francúzsky prezident Francois Hollande bol hostiteľom stretnutia, ktorého cieľom bolo pripraviť sa na nadchádzajúci summit v Bruseli. "Európa musí byť schopná vyvodiť dôsledky z Brexitu," uviedol Hollande v spoločnom vyhlásení s partnermi z veľkých ekonomík EÚ. Za prioritu označil vznik spoločnej európskej obrany, ktorá by pôsobila koordinovane s NATO.

V interview, ktoré zverejnilo šesť európskych novín, Hollande varoval pred rizikom deštrukcie Európskej únie. "Musíme mať odvahu prijať, že niektoré krajiny môžu postupovať vpred o niečo rýchlejšie ako ostatné," podporila ho nemecká kancelárka Angela Merkelová. Trvala na tom, že ďalšie členské krajiny EÚ musia mať možnosť pripojiť sa k tým, ktoré budú viac vpredu, keď budú pripravené.

Španielsky premiér Mariano Rajoy a taliansky premiér Paolo Gentiloni podporili výzvu na ďalšiu európsku integráciu a zachovanie spoločného projektu EÚ. Účastníci minisummitu súčasne vyzvali EÚ, aby vypracovala nové politiky na ochranu svojich hraníc, riešenie utečeneckej krízy a zlepšenie boja s terorizmom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok