Kotlebovcov pozvali na akademickú pôdu, rektor sa má ospravedlniť

TA3 TASR
6.3.2017 19:32

Pracovníci Katedry slovenskej literatúry Filozofickej fakulty Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre žiadajú rektora univerzity Ľubomíra Zelenického, aby vysvetlil verejnosti dôvod prítomnosti poslancov Ľudovej strany Naše Slovensko na slávnostnom odovzdávaní čestných titulov dvom zahraničným profesorom.

Kotlebovcov pozvali na akademickú pôdu, rektor sa má ospravedlniť
TASR/Henrich Mišovič (ilustračné foto)

Fotografie zo zasadnutia stiahli

Zároveň ho vyzývajú, aby sa v mene univerzity za znehodnotenie slávnostného aktu ospravedlnil. UKF udelila titul doctor honoris causa Abrahimovi Habibullovi Khanovi z Torontskej univerzity v Kanade a in memoriam pedagogickému psychológovi Zdeňkovi Helusovi z Univerzity Karlovej v Prahe.

Odovzdávanie titulov sa uskutočnilo počas uplynulého týždňa na slávnostnom zasadnutí Vedeckej rady UKF rozšírenom o vedecké rady Filozofickej a Pedagogickej fakulty. Ako čestných hostí pozvala univerzita aj dvoch poslancov Kotlebovej ĽSNS.

Medzi pozvanými hosťami boli podpredseda strany Milan Uhrík a nitriansky šéf strany Ján Kecskés. Univerzita uverejnila fotografie z odovzdávania ocenení na svojej webovej stránke, neskôr ich však stiahla.

Rektorovi napísali list

Rektor UKF skonštatoval, že univerzita v rámci protokolárnej časti podujatia naň pozvala predstaviteľov spoločenského života mesta Nitry, ako aj demokraticky zvolených zástupcov všetkých politických strán za Nitriansky kraj. „Obhajovať prítomnosť poslancov Kotlebovej strany na slávnostnom akte na našej alma mater nemožno tým, že ĽSNS je legitímnou politickou stranou, ktorá má svojich volených zástupcov v Národnej rade SR. Zdôrazňujeme, že to, čo je legitímne z hľadiska zákona, ešte nemusí byť legitímne z hľadiska morálky,“ upozorňujú pracovníci univerzity v otvorenom liste rektorovi.

Pripomenuli, že aj arizácia židovského majetku v čase vojnovej Slovenskej republiky sa diala na základe vtedy platného zákona. „V rámci myšlienkového posolstva sme prostredníctvom ocenených osobností vyslali jasný odkaz o tom, k akým hodnotám sa naša univerzita hlási a aké postoje propaguje,“ skonštatoval Zelenický.

Zamestnanci univerzity sa však obávajú, že celá kauza môže mať následky. „Hrozí, že ak sa profesor Khan a príbuzní profesora Helusa dozvedia, v spoločnosti koho prevzali tituly honoris causa, vrátia ich.“

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok