Kardináli v prvý deň konkláve pápeža nezvolili

TA3, SITA, TASR
12.3.2013 07:20

Kardináli katolíckej cirkvi dnes v prvý deň konkláve nezvolili nového pápeža. Z komína Sixtínskej kaplnky vo Vatikáne po hlasovaní stúpal čierny dym, čo bolo znakom neúspešnej voľby.

Kardináli v prvý deň konkláve pápeža nezvolili

Kardináli sa v Sixtínskej kaplnke zhromaždili dnes popoludní a oficiálne sa tak začalo konkláve, na ktorom zvolia nástupcu pápeža Benedikta XVI.

Kardináli z celého sveta zložili prísahu mlčanlivosti a ceremoniár následne zvolal slová "Extra omnes" (všetci von, teda - kto sem nepatrí, nech vyjde von). Potom z miestnosti odišli všetci okrem samotných 115 kardinálov voliteľov.

Vo Vatikáne sa očakáva krátke konkláve trvajúce len niekoľko dní. Kardináli na ňom zvolia 266. pápeža v dejinách katolíckej cirkvi. V nasledujúcich dňoch budú voliť štyrikrát denne: dvakrát dopoludnia a dvakrát popoludní.

Režim uprázdneného stolca - tzv. sedisvakancia - nastal 28. februára o 20.00 h, keď nadobudlo platnosť rozhodnutie pápeža Benedikta XVI., že odstúpi z úradu.

Rozhovor s rektorom pápežskej univerzity Konštancom Adamom

Polonahé aktivistky Femen demonštrovali na Námestí sv. Petra

Dve polonahé aktivistky ukrajinskej organizácie Femen dnes na vatikánskom Námestí sv. Petra protestovali proti voľbe nového pápeža a za viac práv pre ženy v rímskokatolíckej cirkvi. Skandovali pri tom po anglicky heslá ako Už žiadneho pápeža, po čom ich odviedli z dejiska protestu príslušníci talianskej polície.

Štyri polonahé aktivistky tej istej organizácie demonštrovali na Námestí sv. Petra už 13. januára 2013, keď ich protest bol namierený proti pápežovi Benediktovi XVI. Stalo sa tak počas modlitby Anjel Pána a demonštrantky obnažené do pol pása so sloganmi na telách pokrikovali vtedy: Nepriateľ homosexuálov, buď ticho!

Správu o pápežovom rozhodnutí rezignovať privítali členky Femenu 12. februára protestom v lodi katedrály Notre Dame v Paríži. Proti hlave katolíckej cirkvi demonštrovali aktivistky Femenu v minulosti už podobným spôsobom v Ruskej federácii i na Ukrajine.

Femen, ktorého aktivistky sú známe radikálnymi verejnými protestnými akciami, sa už angažoval aj proti všetkým formám prostitúcie požadujúc stíhanie kupliarov a za slobodu prejavu.

Rozhovor s cirkevným redaktorom Andrejom Klapkom

Benedikt XVI. sleduje konkláve z diaľky


Emeritný pápež Benedikt XVI. bude sprevádzať kardinálov voliacich jeho nástupcu, avšak len v modlitbách a z diaľky, z pápežskej letnej rezidencie v Castel Gandolfe.

"Teraz v tichosti, no s hlbokým porozumením, je s nami všetkými v modlitbe," povedal hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Benediktovi XVI. podľa neho aktuálne informácie o situácii vo Vatikáne podáva jeho osobný tajomník Georg Gänswein.

Gänswein, ktorý sa zúčastnil na dnešnej dopoludňajšej omši pred konkláve, sprevádzal aj kardinálov do Sixtínskej kaplnky, odkiaľ pred večerným začiatkom konkláve musel odísť spolu so všetkými, ktorí sa na voľbe nového pápeža nezúčastňujú.

Lombardi uviedol, že bývalý pápež tiež pozorne sledoval stretnutia kardinálov, známe ako generálne kongregácie, počas uplynulého týždňa a je oboznámený s ich rozhovormi. "Je dôkladne informovaný, sleduje to v televízii," dodal hovorca.

Kardináli budú počas konkláve ubytovaní v hoteli Dom sv. Marty

Všetkých 115 kardinálov, ktorí sa dnes zídu na konkláve v Sixtínskej kaplnke na voľbe nového pápeža, bude ubytovaných v modernom hoteli Domus Sanctae Marthae na území Vatikánu.

Jednotlivé izby budú prideľované žrebovaním, aby sa zabránilo  vytváraniu klík medzi kardinálmi. Pri podávaní jedla sa však už kardináli budú môcť posadiť podľa vlastnej vôle, píše agentúra DPA. 

Ako je známe, počas konkláve nesmú mať kardináli-volitelia žiadny kontakt s vonkajším svetom, nebudú mať preto prístup k vysielaniu rozhlasu ani televízie, k internetu a ani k mobilným sieťam. V okolí hotela sú rušičky elektronického signálu.

Predtým, ako dal pápež Ján Pavol II. zbúrať starý Dom sv. Marty a namiesto neho postaviť modernú budovu, boli volitelia nových pápežov počas konkláve ubytovaní v provizórnych priestoroch v blízkosti Sixtínskej kaplnky. 

V päťposchodovom hoteli Domus Sanctae Marthae je 106 apartmánov, 22 jednolôžkových izieb a jeden luxusný apartmán. Hotel sa zvyčajne používa na ubytovanie hostí podujatí a konferencií organizovaných Vatikánom. 

Každá z relatívne skromne zariadených izieb má veľkú posteľ, bielizník, skrine z tmavého dreva, minibar a vlastnú kúpeľňu. V hoteli je aj veľká jedáleň a kaplnka.

Počas konkláve bude v Dome sv. Marty ubytovaný aj "logistický personál": spovedníci, ceremoniár, kuchári, upratovačky a dvaja lekári. Všetci musia zložiť sľub mlčanlivosti, za ktorého porušenie hrozí exkomunikácia z cirkvi.

Nový pápež bude v hoteli Domus Sanctae Marthae ubytovaný ešte niekoľko týždňov po svojom zvolení, kým sa neskončia rekonštrukčné práce v jeho vatikánskom byte. S prestavbou nebolo možné začať počas režimu sedisvakancie, lebo byt, ktorý užíval počas pontifikátu Benedikt XVI., musel byť v súlade so zaužívanými pravidlami zapečatený.

Sixtínska kaplnka, kde sa bude konať konkláve, je od hotela vzdialená asi kilometer. Kardináli ta môžu ísť buď autobusom alebo pešo. Ak si zvolia druhú možnosť, budú ich sprevádzať príslušníci švajčiarskej gardy, aby sa tak zabránilo akémukoľvek kontaktu kardinálov s vonkajším svetom.

Priemerný vek kardinálov - voličov je 72 rokov

Priemerný vek kardinálov, ktorí dnes začnú voliť pápeža, je 72 rokov. Väčšinou sú to Európania. Najpočetnejšie je v konečnom počte 115 voličov zastúpené Taliansko s 28 kardinálmi. Nasledujú Spojené štáty americké s 11-člennou delegáciou a Nemecko so šesticou kardinálov oprávnených voliť. Je medzi nimi kardinál Walter Kasper, ktorý oslávil 80. narodeniny 5. marca, teda len niekoľko dní po začiatku obdobia sede vacante. Do konkláve vstupuje ako najstarší volič.

Najmladší je 53-ročný kardinál Isaac Cleemis Thottunkal, sýrsko-malakarský vrchný arcibiskup indického Trivandrumu v štáte Kérala. Ešte ďalší štyria kardináli nemajú 60 - dvaja z nich pochádzajú z Nemecka, kardináli Reinhard Marx a Rainer Maria Woelki, ďalší z Holandska, kardinál Willem Jacobus Eijk a z Filipín kardinál Luis Antonio Tagle.

Viac ako polovica voličov sú Európania - starý kontinent zastupuje 60 nositeľov purpuru. Nasleduje Latinská Amerika s 19 kardinálmi, Severná Amerika so 14 zástupcami, Afrika s 11 voličmi a Ázia s desiatkou kardinálov.

Jediný volič geograficky reprezentuje Oceániu - je to Austrálčan kardinál George Pell. Medzi 115 voličmi je 18 kardinálov rehoľníkov - najviac sú zastúpení saleziáni a františkánska rodina, po štyroch, 48 kardinálov voličov vymenoval Ján Pavol II., 67 kreoval Benedikt XVI.


Rozhovor s českým kardinálom Miloslavom Vlkom

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok