Matovičovi potvrdili vysokú pokutu. Hrozí, že príde o poslanecký mandát

TA3 TASR
6.3.2017 15:53

Takmer 12-tisíc eur musí zaplatiť šéf opozičnej strany OĽaNO Igor Matovič. Okrem vysokej pokuty mu teraz hrozí aj to, že mu odoberú mandát poslanca.

Matovičovi potvrdili vysokú pokutu. Hrozí, že príde o poslanecký mandát
SITA/Ivan Kopčáni

Pokuta za nepozastavenú živnosť

Ústavný súd SR potvrdil rozhodnutie Výboru Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorý v júni minulého roku uložil lídrovi a poslancovi OĽaNO-NOVA Igorovi Matovičovi pokutu vo výške šiestich mesačných platov.

Dôvodom pokuty bolo, že Matovič ako poslanec nemal v roku 2013 na 21 dní pozastavenú svoju živnosť. Matovič odmietal pokutu vo výške takmer 12.000 eur zaplatiť a žiadal ÚS preskúmať rozhodnutie výboru. Nazdával sa, že ústavný zákon neporušil, lebo aktívne nepodnikal, hoci živnosť nemal pozastavenú.

Odoberú mu mandát?

Vo veci rozhodol II. senát ÚS na neverejnom zasadnutí ešte 2. marca. Vyplýva to z informácie, ktorú ÚS SR zverejnil na svojej webovej stránke. Senát rozhodoval v zložení Ladislav Orosz, Ľudmila Gajdošíková a Lajos Mészáros.

Matovič mal pred časom živnosť opäť obnovenú a opäť sa tak dostal na program parlamentného výboru. Pre opakované porušenie ústavného zákona o konflikte záujmov mu hrozí strata poslaneckého mandátu.

Podpredseda Národnej rady SR Martin Glváč si myslí, že Matovič po rozhodnutí Ústavného súdu SR nemá čo hľadať v parlamente. "Žiadny občan SR nemôže porušovať zákony. Ak by sa to stalo poslancovi Smeru-SD, pán Matovič by už urobil tri tlačové konferencie a žiadal by vyvodenie zodpovednosti. On sám v minulosti žiadal poslancov o vzdanie sa mandátu v oveľa menej závažných prípadoch," skonštatoval. Glváč upozorňuje, že ak sa pod toto chcú poslanci podpísať, potom dávajú ostatným návod, že nezákonné konanie je v absolútnom poriadku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok