Zbor kardinálov sa zišiel naposledy pred voľbou pápeža

SITA, TA3
11.3.2013 10:37

Zbor kardinálov katolíckej cirkvi ukončil prípravy pred zajtrajším Konkláve. Na poslednej, v poradí desiatej generálnej kongregácii kardinálskeho kolégia sa zúčastnilo 152 kardinálov. Od zajtra už o nástupcovi Benedikta XVI., budú rozhodovať len tí, ktorí sú mladší ako 80 rokov.

Dvojica slovenských kardinálov pápeža voliť nebude

Voľba nového Svätého Otca vo Vatikáne sa začne v utorok bez slovenského zastúpenia. Medzi 115 kardinálmi nebude žiaden slovenský kardinál, pretože obaja - Jozef Tomko i Ján Chryzostom Korec - majú viac ako 80 rokov. Ako povedal pre agentúru SITA hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik, kardinál Korec sa nezúčastňoval ani na doterajších deviatich kongregáciách, na ktorých zasadalo kardinálske kolégium. Dôvodom bol jeho zdravotný stav.

V utorok ráno sa najskôr uskutoční eucharistická slávnosť „pro eligendo Romano Pontifice“. Pri svätej omši, ktorá je predpísaná na začiatok voľby, budú kardináli prosiť, aby ich viedol Duch Svätý a ochránil pri výbere 266. pápeža. Kardináli ju budú sláviť v Bazilike sv. Petra. Popoludní vstúpia do konkláve v Sixtínskej kaplnke. Ešte predtým, ako majster pápežských liturgických slávení Guido Marini vysloví extra omnes, teda, aby všetci tí, ktorí nepatria do konkláve, opustili Sixtínsku kaplnku, vybraný duchovný - nevolič - maltézsky kardinál Prosper Grech prednesie kardinálom, oprávneným voliť, druhé rozjímanie.

Situáciu vo Vatikáne sleduje aj reportér TA3 Martin Linhart. Rozprával sa s cirkevným analytikom Imrichom Gazdom.

Rektor Pápežskej univerzity sv. Tomáša Akvinského v Ríme dominikán Miroslav Konštanc Adam vysvetlil fungovanie konkláve a tiež povedal meno svojho favorita

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok