Únia chce lepšiu bezpečnostnú spoluprácu, schválila vytvorenie vojenského strediska

TA3 TASR
6.3.2017 14:57

Vytvorenie spoločného riadiaceho a plánovacieho vojenského strediska EÚ schválili členské štáty Európskej únie. Informovala o tom vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Federica Mogheriniová, ktorá predsedá zasadnutiu ministrov zahraničných vecí a obrany členských štátov.

Úlohou bude koordinácia misií

"Ministri zahraničných vecí a obrany EÚ odoslali vyslali jasný odkaz: pokračujeme v budovaní užšej bezpečnostnej spolupráce a budeme robiť viac. Je to o ochrane našich občanov. EÚ má jedinečné nástroje na to, aby mohli Európania prebrať viac zodpovednosti za svoju bezpečnosť," vyhlásila Mogheriniová.

Spoločné únijné riadiace a plánovacie vojenské stredisko bude vytvorené z aktuálneho vojenského personálu v rámci Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, teda diplomatickej služby, ktorú vedie Mogheriniová. Úlohou strediska bude koordinácia a vedenie výcvikových a poradných vojenských misií Únie. Momentálne má EÚ takéto misie tri v Afrike: v Somálsku, Mali a Konžskej demokratickej republike.

Podporil ho aj náš minister

Mogheriniová uviedla, že stredisko by mohlo začať fungovať v priebehu niekoľkých týždňov. Vytvorenie podľa slov českého ministra obrany Martina Stropnického podporil aj jeho slovenský partner, minister Peter Gajdoš. "Áno, ja si nie som vedomý nijakého disakordu, alebo nesúladu. Hovoríme spolu relatívne často, máme veľmi podobné názory a, povedal by som, priateľský vzťah. Myslím si, že Slovensko v tomto drží tú hlavnú líniu tiež," uviedol  Stropnický.

Slovenské ministerstvo obrany formou tlačovej správy informovalo, že na južných hraniciach Únie bude od augusta 2017 nasadených desať slovenských policajtov v rámci únijnej operácie Sophia v Stredozemnom mori. "Naši vojenskí policajti sa už na túto misiu v týchto dňoch intenzívne pripravujú vo výcvikovom stredisku Eckenförd v Nemecku. Ich špeciálny výcvik potrvá do konca marca," uviedol Gajdoš. Slovensko prispelo na výcvikové aktivity v rámci operácie Sophia sumou 50-tisíc eur, informoval rezort obrany.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok