Pápežské pečatidlá a pečiatky Benedikta XVI. boli zničené

TASR
10.3.2013 10:00

Päť pečatidiel a pečiatok, ktoré počas pontifikátu slúžili pápežovi Benediktovi XVI., boli poškodené tak, aby nemohli byť použité a zneužité. Informoval o tom v sobotu Vatikán a dodal, že pre nového pápeža sa už zhotovuje rybársky prsteň.

Pápežské pečatidlá a pečiatky Benedikta XVI. boli zničené
SITA

Rybársky prsteň, ktorý Benedikt nosieval na prste, a podobný prsteň používaný ako prsteňová pečať boli znehodnotené vyrytím kríža, spresnil hovorca Vatikánu Federico Lombardi. Zlikvidované boli aj dve oficiálne pečiatky Benediktovho pontifikátu, ako aj olovená forma na odlievanie pečatí. Všetky tieto kroky sú súčasťou pravidiel sedisvakancie - režimu uprázdneného stolca, ktorý nastal 28. februára o 20.00 h, keď nadobudlo platnosť Benediktovo rozhodnutie odstúpiť z úradu. 

Lombardi spresnil, že nový pápež, ktorého bude od budúceho utorka voliť zbor kardinálov-voliteľov v konkláve, bude nosiť rovnaký prsteň ako Benedikt XVI. Tzv. rybársky prsteň je už hotový, chýba na ňom, pochopiteľne, len meno, ktoré si zvolí 266. pápež v dejinách. Dnes sa na rozdiel od uplynulých dní neuskutoční zasadnutie kongregácie kardinálov. Viacerí z nich odslúžia omšu v Ríme vo svojich titulárnych chrámoch, čo bude podľa Vatikánu pre nich "nádherná príležitosť, aby sa modlili s Božím ľudom v takom dôležitom období v živote cirkvi".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok