Vatikán zaviedol mediálne embargo

TASR, TA3
7.3.2013 09:22

Kardináli, zúčastňujúci sa vo Vatikáne za zatvorenými dverami na diskusiách pred voľbou nového pápeža, zaviedli mediálne embargo.

Kardináli tak zrušili obľúbené každodenné tlačové brífingy kardinálov zo Spojených štátov, ktoré poskytovali aspoň základný prehľad o poradách pred konkláve.

Oficiálnym dôvodom informačného zákazu je, že niektoré podrobnosti z tajných diskusií o problémoch v cirkvi sa objavili v talianskom denníku La Stampa. Pribúdajú však špekulácie, že pravým cieľom embarga je umlčať kardinálov z USA, ktorí dôrazne vyzývajú, aby boli dôkladne informovaní o obvineniach zo skorumpovanosti a nefunkčnosti vedenia Svätej stolice skôr, ako začnú voliť nástupcu Benedikta XVI.

Americkí a nemeckí kardináli naznačili, že chcú pápeža, ktorý vnesie poriadok do vnútorného chodu Vatikánu; kardináli pôsobiaci vo Vatikáne zasa bránia svoju prácu a snažia sa túto debatu ukončiť.

Vatikán poprel, že vyvíjal nátlak na amerických kardinálov, aby mlčali a zrušili svoje tlačové brífingy. Hovorca Vatikánu Federico Lombardi vysvetlil, že Svätá stolica pokladá tohtotýždňové stretnutia pred konkláve za tajné a za súčasť vážneho procesu výberu pápeža, preto nie je naklonený otvorenosti v americkom štýle.

Hovorkyňa kardinálov z USA, sestra Mary Ann Walshová, oznámila, že všetky interview s kardinálmi sú zrušené po tom, čo ostatní kardináli vyjadrili obavy nad obsahom článkov v talianskom denníku La Stampa. Ten v posledných niekoľkých dňoch zverejnil podrobnosti z vyjadrení jednotlivých kardinálov, ktoré vyslovili na poradách za zatvorenými dverami.

Denník La Stampa napríklad v stredu zverejnil, že kardináli boli na stretnutí vyzvaní, aby zlepšili koordináciu medzi rôznymi vatikánskymi úradmi a aby zlepšili komunikáciu medzi Svätou stolicou a miestnymi diecézami.

Do Vatikánu dorazil z Vietnamu posledný kardinál

Do Vatikánu dnes pricestoval posledný z kardinálov, ktorí sa zúčastnia na voľbe nástupcu pápeža Benedikta XVI. Je ním vietnamský kardinál Jean-Baptiste Pham Minh Man, oznámila agentúra AP.

Kardinál sa po pristátí svojho lietadla nepristavil pri čakajúcich novinároch. Popoludní sa už sa zúčastnil na ďalšej, v poradí šiestej generálnej kongregácii.

Jean-Baptiste Pham Minh Man dorazil do Vatikánu ako posledný zo 115 kardinálov-voliteľov, ktorí teraz môžu stanoviť dátum začatia konkláve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok