Danko je na návšteve Poľska, čaká ho stretnutie s prezidentom

TA3 TASR
5.3.2017 21:42

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko otvoril svoju prvú oficiálnu návštevu Poľska symbolicky stretnutím s komunitou krajanov.

Stretol sa s krajanmi

Na Zastupiteľskom úrade SR vo Varšave sa spoločne s delegáciou NR SR stretol s predstaviteľmi Spolku Slovákov v Poľsku. Spoločne diskutovali o histórii, ale aj súčasných problémoch národnostnej menšiny Slovákov. "Oboznámil som sa so všetkými problémami, ktoré sa tiahnu jednak historickými faktami a na druhej strane aj skutočne reálnym životom dnes v Poľsku. Bol som informovaný o niektorých problémoch z hľadiska financovania našej kultúry," povedal po stretnutí Danko.

Ďalej však uviedol, že je "presvedčený o tom, že Poľsko nájde tú správnu cestu, aby národnostná menšina Slovenska v Poľsku vedela zachovávať svoju tradíciu a kultúru". "Situácia je aktuálne taká, že poľský štát zastavil financovanie národnostných menšín," priblížil problémy krajanov po stretnutí generálny tajomník Spolku Slovákov v Poľsku Ľudomír Molitoris a vyjadril nádej na zlepšenie.

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Poľsku Dušan Krištofík doplnil, že na stretnutí sa obe strany rámcovo dohodli na prijatí krokov, ktoré treba spraviť na podporu krajanského života v Poľsku. Bližšie podrobnosti však už neuviedol.

Absolvoval prehliadku mesta

Dankova návšteva v Poľsku pokračovala prehliadkou varšavského Starého mesta a tiež návštevou Slovenského inštitútu vo Varšave, kde si prezrel výstavu fotografii Slovenska a keramiky a diskutoval s riaditeľom Milanom Novotným.

V pondelok Danka čakajú stretnutia s Kuchciňským, ďalej predsedom poľského Senátu Stanislawom Karczewským a tiež s prezidentom Poľskej republiky Andrzejom Dudom. Práve vďaka poslednému zmienenému sa Danko stane historicky prvým zahraničným predsedom parlamentu, ktorého príjme súčasný poľský prezident.

Neformálne by sa mal Danko stretnúť tiež s predsedom poľskej vládnucej strany Právo a spravodlivosť Jaroslawom Kaczyňským. V utorok absolvuje Danko stretnutie predsedov parlamentov krajín V4. Diskusia bude zameraná na politické otázky vo vzťahu k Európskej únii, posilňovanie úlohy národných parlamentov, hodnotové otázky, budúce perspektívy, ako aj praktické aspekty a nové možnosti aktivizácie V4. Priletieť nazad do vlasti by mal predseda parlamentu v popoludňajších hodinách.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok