Po slnečnom víkende sa rozprší, na východe hrozia povodne

TA3 TASR
5.3.2017 19:17

Väčšinu Slovenska potrápi dážď. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa pre takmer všetky kraje, s výnimkou Bratislavského a Trnavského.

Po slnečnom víkende sa rozprší, na východe hrozia povodne
TASR/František Iván

Môžu vzniknúť menšie škody

Meteorológovia očakávajú, že miestami by mohlo spadnúť 30 až 35 milimetrov zrážok. Hoci sú predpokladaný úhrn a intenzita zrážok pre dané ročné obdobie a oblasti bežné, môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu.

"Tento úhrn zrážok predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity," uvádza SHMÚ na svojej webovej stránke.

bez-nazvu_0a000002-55b1-4210.jpg

Výstraha platí do pondelka 6. marca do 20.00 h. SHMÚ zároveň upozorňuje aj na aktuálne hydrologické výstrahy. Tie sa týkajú dvoch okresov dolnej časti povodia Bodrogu, a to Michaloviec a Trebišova bez Roňavy.

shmu_0a000002-55c6-5c9e.jpg

"Vzhľadom na topiace sa snehové zásoby, oteplenie, hydrologickú situáciu na Ukrajine a tekuté zrážky, je na tokoch predpoklad vzostupu vodných hladín s možnosťou dosiahnutia alebo prekročenia vodných stavov," informuje SHMÚ. Výstraha platí minimálne do pondelka rána.

Cesty sú zjazdné

V súčasnosti by mali byť zjazdné všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy. Naďalej by mali byť vodiči opatrnejší na cestách III. triedy v oblasti Brezna, kde je povrch vozoviek pokrytý utlačeným snehom do dvoch centimetrov.

Rovnako zjazdné by mali byť aj horské priechody. Informuje o tom webový portál zjazdnost.sk, pričom Slovenská správa ciest upozorňuje na nárazový vietor v lokalitách Ilava, Stará Ľubovňa, Malý Lipník, Spišská Stará Ves, Pusté Pole, Haligovce a Trstená.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok