Do týchto krajín môžu Slováci po novom vycestovať aj bez víz

TA3 SITA
5.3.2017 18:28

Vďaka koordinácii s Európskou úniou Slovensko rozšírilo možnosť bezvízových ciest do viacerých krajín. Prioritou konzulárnej pomoci bolo vlani zabezpečenie účinnej ochrany a pomoci občanom SR v núdzových situáciách v zahraničí a skvalitňovanie konzulárnych služieb.

Do týchto krajín môžu Slováci po novom vycestovať aj bez víz
SITA/AP

Pribudli aj exotické krajiny

Tieto ciele zostávajú v platnosti aj v roku 2017. Vyplýva to zo správy o plnení úloh zahraničnej a európskej politiky Slovenskej republiky v roku 2016 a jej zameranie na rok 2017, ktorú tento týždeň schválila vláda.

V správe v časti o konzulárnej pomoci sa uvádza, že najvyťaženejším úradom bolo veľvyslanectvo v Londýne, kvalite služieb pomáhajú výjazdové dni, ale správa informuje aj o tom, v ktorých mestách má Slovensko honorárnych konzulov, či aké zmeny nastali vlani vo vízovej oblasti.

Vďaka koordinácii s Európskou úniou Slovensko rozšírilo možnosť bezvízových ciest do Kolumbie, Peru, Tongského kráľovstva, Palauskej republiky, Mikronézie, Kiribati, Tuvalu a na Šalamúnove a Marshallove ostrovy. Do konca tohto roka možno s platným pasom na päť dní navštíviť aj oblasť Avgustovský kanál v Bielorusku.

Pri vstupe do Číny možno na vymedzených miestach požiadať o možnosť využitia 144 hodinového bezvízového tranzitu. Naopak, od apríla 2016 vízový režim zaviedla Juhoafrická republika. Pre návštevníkov prichádzajúcich do Kanady letecky zaviedli povinnosť tzv. predcestovnej elektronickej autorizácie.

Kvalitu zvyšuje sieť konzulátov

K zvyšovaniu kvality a zlepšovaniu dostupnosti asistencie podľa správy prispieva sieť honorárnych konzulátov. V roku 2016 ich počet dosiahol 199, pričom 20 z nich je prechodne personálne neobsadených. Takéto úrady boli otvorené v Glasgowe, Monse, Bydhošti, Grenobli, Zaragoze, Mariupoli a Manague. Naopak, zrušili úrady v Lyone, Luxemburgu, Grazi a Donecku. Ku koncu roka evidovali 58 návrhov na zriadenie honorárnych konzulátov.

S krajinami EÚ Slovensko pokračovalo v rokovaniach o dohodách o vzájomnom zastupovaní vo vízovom konaní v krajinách, kde my nemáme zastúpenie. „Bolo nevyhnutné zmeniť znenie dohôd s ČR a Rakúskom, ktoré do júla zastupovali SR v Libanone. Od tohto termínu vydáva víza konzulát SR v Bejrúte. V rámci existujúcej dohody s Maďarskom sa začali rokovania o zastupovaní SR vo Vietname,“ píše sa v správe s tým, že začali rokovania s Francúzskom a uzavreli dohodu s Nemeckom.

Ku koncu roka mala SR uzavreté dohody so 14 členskými krajinami EÚ, ktoré ju zastupujú v 56 krajinách. Slovensko zastupuje šesť krajín EÚ v ôsmich krajinách.

Najviac práce mali v Londýne

Konzulárne najvyťaženejším úradom bolo tradične veľvyslanectvo v Londýne. Objem práce je podľa správy trvalo vysoký a vo viacerých oblastiach má trvalo stúpajúcu tendenciu. Vlani tradične fungovalo aj letné vysunuté pracovisko v Zadare, ktoré pokrýva zvýšené požiadavky na konzulárnu asistenciu v Chorvátsku.

Počas Majstrovstiev Európy vo futbale sa dočasne posilnili aj kapacity vo Francúzsku. Správa tiež konštatuje, že osvedčeným nástrojom zlepšovania dostupnosti konzulárnych služieb sú výjazdové konzulárne dni.

Konzulát v Londýne uskutočnil šesť výjazdových konzulárnych dní, rovnaký počet aj konzulát v Ottawe. Dva výjazdové dni uskutočnil konzulát v New Yorku. Ministerstvo chce vo výjazdových dňoch pokračovať aj tento rok.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok