V USA sa chystá rekordná poprava zločincov. Vraj je za tým expirácia smrtiacej látky

TA3 ČTK
5.3.2017 11:00

Americký štát Arkansas sa chystá zrealizovať prvé popravy po jedenástich rokoch, a to počas desiatich dní, pričom v apríli plánuje vykonať trest smrti v ôsmich prípadoch.

V USA sa chystá rekordná poprava zločincov. Vraj je za tým expirácia smrtiacej látky
SITA/AP

Treba naplniť zákon

Podľa centra, ktoré monitoruje počet popráv v USA, je takto veľký počet počas takej krátkej doby “bezprecedentný“. Kritici tvrdia, že za tým môže byť končiaca záručná doba jednej zo smrtiacich látok, ktoré má väznica k dispozícii. Informovala o tom televízia CNN.

„Od obnovenia trestu smrti v USA v roku 1977 – po desaťročnom moratóriu popravili len dvakrát osem ľudí počas jedného mesiaca,“ povedal Robert Dunham, výkonný riaditeľ mimovládneho Strediska pre informácie o treste smrti. Dodal, že v USA „žiadny štát nikdy nepopravil osem ľudí počas desiatich dní.“

Guvernér štátu Arkansas Asa Hutchinsom svoje schválenie popráv ôsmich mužov od 17. do 27. apríla obhajuje. „Treba naplniť zákon, ale je to dôležité aj pre rodiny obetí, ktoré tak dlho žili v neistote,“ uviedol Hutchinson. Odsúdenci, ktorých sa popravy týkajú, spáchali trestné činy medzi rokmi 1991 a 2000. Vo všetkých prípadoch ide o mužov, polovica z nich sú černosi. Všetci už vyčerpali opravné právne prostriedky.

Nemajú dostatok potrebnej látky

Podľa arkansaského združenia za zrušenie trestu smrti je jedným z dôvodov popráv v tak krátkej dobe aj skutočnosť, že v apríli vyprší záručná doba zásob midazolamu, ktorý sa používa ako uspávací prostriedok. To priznal aj hovorca väzenskej služby v Arkansase Solomon Graves, podľa ktorého zároveň od minulého mesiaca nemá Arkansas dostatok chloridu draselného, ktorý je súčasťou smrtiacej injekcie.

Hovorca arkansaského guvernéra uviedol, že Hutchinsom dúfa, že väznica si do popráv zaobstará nové zásoby potrebných preparátov. Podľa CNN ale zákony Arkansassu umožňujú aj popravy na elektrickom kresle, pokiaľ nie je možné použiť smrtiacu injekciu. Použitie elektrického kresla by však zrejme vyvolalo vlnu protestov kvôli “nehumánnosti,“ uviedla CNN.

V súčasnosti platí trest smrti v 31 štátoch USA. Počet popráv ale od roku 2000 skôr klesá, vlani ich uskutočnili 20, čo je najmenej za posledných 25 rokov. Najviac popráv od roku 1977 bolo v USA v roku 1999, kedy došlo k vykonaniu trestu smrti v 98 prípadoch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok