Briti pocítia Brexit viac ako Únia, vyhlásil vplyvný europoslanec

TA3 TASR
5.3.2017 08:59

Európska únia aj Spojené kráľovstvo nepriaznivo pocítia brexit, ale Londýnu uškodí viac, vyhlásil Manfred Weber, líder najpočetnejšej Európskej ľudovej strany v Európskom parlamente. Zvyšných 27 štátov Únie vyzval na jednotu.

Briti pocítia Brexit viac ako Únia, vyhlásil vplyvný europoslanec
SITA/AP

"Je isté, že Spojené kráľovstvo aj Únia brexitom stratia, ale ja som presvedčený, že Británia príde o viac po ekonomickej aj politickej stránke," uviedol Weber. Briti si podľa neho nemôžu vyberať z členstva v EÚ len to, čo sa im páči. "Ak chce byť Spojené kráľovstvo mimo EÚ, tak nemôže požívať výhody členstva v spoločenstve," vyhlásil vplyvný nemecký europoslanec.

Pri rokovaniach s Britmi o odchode považuje za kľúčové dbať na záujmy 450 miliónov občanov Únie a vyhnúť sa rozporom medzi zvyšnými 27 členskými štátmi. "V súčasnosti je pre európske štáty jediným riešením hovoriť silným a jednotným hlasom voči ich partnerom vo svete a budeme v tom pokračovať aj bez Spojeného kráľovstva," skonštatoval Weber.

Britská premiérka Theresa Mayová i minister pre brexit David Davis už viackrát vyhlásili, že aktivujú článok 50 Lisabonskej zmluvy do konca marca, čím oficiálne požiadajú o odchod z EÚ. Potom bude nasledovať dvojročné vyjednávanie s cieľom celý proces stihnúť do volieb do europarlamentu, ktoré sú naplánované na prelom mája a júna 2019.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok