Británia nemusí za odchod z Únie zaplatiť, tvrdí Snemovňa lordov

TA3 TASR
4.3.2017 13:40

Británia môže odísť z Európskej únie bez toho, aby musela "za rozvod" zaplatiť 60 miliárd eur, ktoré od nej Brusel údajne požaduje. Vo zverejnenej správe to odporúča parlamentný výbor Snemovne lordov.

Británia nemusí za odchod z Únie zaplatiť, tvrdí Snemovňa lordov
SITA/AP

Žiadosť môžu ignorovať

Britská vláda je v "silnom" právnom postavení, aby mohla ignorovať uvedenú žiadosť EÚ, ak sa rokovania o tzv. Brexite napokon skončia bez dohody, napísal vo svojej správe výbor Snemovne lordov pre finančné záležitosti EÚ.

Premiérka Theresa Mayová uviedla, že chce do konca mesiaca aktivovať článok 50 Lisabonskej zmluvy, čím sa oficiálne začne dvojročný proces vyjednávania o uvoľnení Británie z EÚ.

Únia žiada vysoké odstupné

Londýn a Brusel sa rozchádzajú v názore na britské finančné záväzky voči EÚ. Európska komisia údajne od Británie požaduje vysoké jednorazové odstupné v rámci rokovaní o uzavretí nových obchodných a finančných vzťahov s ostrovnou krajinou.

"Dospeli sme k záveru, že ak sa nedosiahne dohoda, prestanú sa na Britániu vzťahovať všetky právne predpisy Európskej únie a Spojené kráľovstvo nebude mať vynútiteľnú povinnosť zaplatiť vôbec nijaký finančný príspevok," napísal výbor hornej komory britského parlamentu v správe nazvanej Brexit a rozpočet EÚ.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok