Poslední jaskynní ľudia žijú v Číne, postavili im lanovku

TA3 ČTK
4.3.2017 11:07

V zahmlených zelených horách na juhozápade Číny, hodinu cesty od najbližšej osady, obývajú dedinčania obrovskú jaskyňu. Tá sa stala domovom pre 18 rodín a tie sú odhodlané tu zostať, píše agentúra AFP.

Poslední jaskynní ľudia žijú v Číne, postavili im lanovku
ČTK

Názory na lanovku sa líšia

Čung-tung, dedinka ukrytá v skalách, má síce už dlho pripojenie na elektrinu, ale ich jediným spojením s okolitým svetom je kľukatá cestička naprieč krajinou v provincii Kuej-čou. Chystá sa však zmena. Spoločnosť podnikajúca v turistike nedávno postavila lanovku za 15 miliónov jüanov, ktorá spája jaskynnú dedinku s údolím.

Jej uvedenie do prevádzky sa pripravuje na máj a jej obyvateľom má uľahčiť život. Podľa vedenia spoločnosti totiž budú môcť lanovku využívať zdarma. V súčasnosti si obyvatelia Čung-tungu musia nosiť potraviny a ďalšie produkty ručne. Tie si kupujú v najbližšom meste vzdialenom tri hodiny chôdze.

Niektorí obyvatelia sú nadšení. Predpokladajú, že lanovka priláka viac turistov, ktorí sem chodia obdivovať krajinu, a že im z turizmu pripadne viac príjmov, ktoré sú v tejto chudobnej provincii kľúčové. Iní sú zase kritickí: "Pred 15 rokmi nám sľúbili, že tu postavia cestu. Ale potom zistili, že môžu zarobiť viac peňazí na turistike, keď nechajú všetko v pôvodnom stave," hovorí Wang Sing-kuo, ktorý ženie svoje stádo kôz do ohrady neďaleko monumentálneho vstupu do jaskyne hlbokej 200 metrov.

Podľa jeho názoru sa úrady rozhodnú investovať do rozvoja nejakej lokatiky len vtedy, keď je šanca zbohatnúť. Naviac, lanovka nie je pre obyvateľov príliš praktická, pretože sliepky a predmety, ktoré by prekážali, sa v kabínkach nebudú môcť voziť, dodáva.

Jaskyňu obývajú už generácie

V obrovskej jaskyni, ktorej strop siaha do výšky niekoľko desiatok metrov, sú postavené domčeky zo všetkého, čo majú jej obyvatelia k dispozícii. Naokolo je veľa dreva na kúrenie, visí tu sušiaca sa bielizeň a zelenina. Toto všetko obklopuje akési malé námestie, na ktorom sa príležitostne hrá basketbal. Väčšina obyvateľov patrí do etnickej menšiny Miao, ktorá má v Číne asi desať miliónov príslušníkov.

Starí ľudia si len s ťažkosťami spomínajú, kedy sa sem nasťahovali prví obyvatelia. Väčšina z nich ale súdi, že to bolo pred mnohými generáciami. Wangov otec rozpráva, že sa jeho rodina presťahovala neskôr, keď bol ešte veľmi malý.

Bolo to krátko po roku 1949 a nástupe komunistov k moci. Keď ich prenasledovala armáda, uchýlili sa do jaskyne, kde vtedy žili banditi. V 90. rokoch minulého storočia si tu ako prvý otvoril ubytovňu pre turistov. Zarába v prepočte asi 20-tisíc eur ročne. Z novej lanovky je nadšený: "Turistov sem dovezie lanovka a ja si viac zarobím," hovorí.

Neistá budúcnosť

Vláda už desať rokov vyzýva obyvateľov, aby sa presťahovali. Wangov otec to vždy odmietal z obavy, že prijde o svoje príjmy. Okrem prevádzky ubytovne pestuje kukuricu a predáva kury z voľného chovu. Wej Siao-chung dúfa, že lanovka priláka mladých ľudí z mesta, kam odišli za prácou. Od zahájenia ekonomických reforiem koncom 70. rokov sa stámilióny Číňanov presťahovali do miest a vidiek sa vyprázdňuje.

Šéf spoločnosti, ktorá lanovku postavila, sľubuje oživenie dedinky. Domy sa opravia, otvorí sa tu škola a jaskyňa sa vyčistí. "Do piatich rokov vytvoríme priaznivé prostredie pre turistiku," sľubuje. Jeden z turistov, ktorý jaskyňu navštívil, však povedal, že nikdy nepôjde lanovkou, ktorá podľa neho ničí krásu a originálny štál tohto miesta.

Wang Sing-kuo priznáva, že mu jaskyňa chýbala, keď pracoval ako robotník na juhu krajiny. Svoju budúcnosť si berie k srdcu: "Nebývame tu v zoologickej záhrade, ale vyzerá to tak," poznamenal pri pohľade na turistov fotografujúcich si okolie. "Neodvážim si predstaviť, ako to bude zajtra vyzerať," hovorí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok