OSN ukončila ďalšie kolo ženevských rozhovorov o Sýrii

TA3 TASR
3.3.2017 22:11

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Staffan de Mistura ukončil dnes ďalšie kolo mierových rozhovorov o Sýrii, ktoré prebiehalo od 23. februára vo švajčiarskej Ženeve. Rokovania by mohli pokračovať v priebehu niekoľkých týždňov.

De Mistura na záver rokovaní všetkým stranám rozdal dokument obsahujúci 12 všeobecných princípov, ktoré by mali tvoriť východisko pre ďalšie kolo rozhovorov. Hlavný opozičný vyjednávač Nasr Harírí uviedol, že jeho delegácia predložené princípy predbežne akceptovala. Najnovšie diskusie - označované ako Ženeva 4 - podľa neho nepriniesli jednoznačné výsledky, prvýkrát sa však podarilo detailnejšie hovoriť o otázkach spojených s transformáciou politickej moci v Sýrii.

Účastníci rozhovorov sa okrem iného zhodli na realizácii rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN číslo 2254, ktorá hovorí o vláde národnej jednoty, novej ústave a voľbách. Išlo o prvé mierové rozhovory o urovnaní sýrskeho konfliktu za ostatných desať mesiacov, ktoré organizovala OSN. Vlani v apríli diskusie uviazli na mŕtvom bode kvôli eskalácii bojov v Sýrii.

Okrem OSN sa politické riešenie sýrskeho konfliktu snažia sprostredkovať aj Rusko, Irán a Turecko, ktoré od začiatku tohto roku zorganizovali už niekoľko kôl rozhovorov v kazašskom hlavnom meste Astana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok