Predali sme rekordné dlhopisy, záujem mali desiatky investorov

TA3 SITA
3.3.2017 14:54

Slovensku sa podarilo umiestniť prvý 20-ročný eurový dlhopis. Ako na brífingu informoval štátny tajomník Ministerstva financií SR Radko Kuruc, záujem o tento cenný papier prejavilo viac ako 120 investorov prevažne z Európy.

Prelomová transakcia

Dopyt presiahol hranicu 3 mld. eur. Nakoniec Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity akceptovala 2 mld. eur s výnosom tesne pod hranicu 2 %. “Ide o prelomovú dlhopisovú transakciu v krajinách strednej a východnej Európy. Doteraz sa nikomu nepodarilo predať dlhopis so splatnosťou 20 a viac rokov v hodnote 2 mld. eur,“ doplnil riaditeľ ARDAL-u Daniel Bytčánek.

Medzi investormi boli podľa Bytčánka predovšetkým správcovia aktív, dôchodkové penzijné fondy a poisťovne. “Ale boli sme príjemne prekvapení, že dlhopis kúpili aj banky, čo nie je úplne typické,“ poznamenal Bytčánek.

Akceptovali viac ponúk

Čo sa týka geografickej distribúcie, takmer polovica dlhopisov skončila v nemecky hovoriacich krajinách, teda v Nemecku, Rakúsku a vo Švajčiarsku. Významný dopyt bol podľa Bytčánka z Veľkej Británie. “Osem percent týchto dlhopisov skončilo v Taliansku, čo nie je typický investor do slovenského štátneho dlhu,“ pokračoval Bytčánek. Záujem prejavili aj investori z Francúzska, takisto z Nórska a Fínska.

Agentúra akceptovala viac ponúk, ako pôvodne plánovala. Plán bol na úrovni 1 až 1,5 mld. eur. “Ale mysleli sme si, že z hľadiska veľmi výhodnej ceny by nebolo vhodné, aby sme odmietli zvyšný dopyt. Takže sme predali a emitovali o čosi viac, ako bol pôvodný zámer,“ povedal Bytčánek s tým, že túto väčšiu hodnotu chcú potom kompenzovať tým, že z ostatných dlhopisov do konca roka predajú menej. “Čo sa týka emisného plánu, tento rok potrebujeme prefinancovať 6,5 mld. eur celkovo. Čiže je to naozaj v súlade s rozpočtom,“ dodal Kuruc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok