Občiansky návrh na zničenie parížskej baziliky získal najviac hlasov

TA3 ČTK
3.3.2017 10:24

Návrh jedného z obyvateľov ôsmeho parížskeho obvodu na strhnutie baziliky Najsvätejšieho Srdca Ježišovho mal na internete veľký úspech. Podnet sa objavil na webe s participatívnym rozpočtom mesta Paríž.

Občiansky návrh na zničenie parížskej baziliky získal najviac hlasov
SITA/AP

Mesto nie je vlastníkom

Návrh bol síce myslený ako žart, získal však najväčšiu podporu z 2448 predložených občianskych projektov, napísal francúzsky denník Le Figaro.

Anonymný Parížan vo svojom návrhu tvrdí, že bazilika "uráža pamiatku obetí Parížskej komúny", krvavo potlačenej radikálne socialistickou a revolučnou vládou Paríža v roku 1871. Výstavba baziliky, ktorej základny kameň bol položený v roku 1875 a ktorá je momentálne druhou najnavštevovanejšou cirkevnou pamiatkou v krajine, mala predstavovať pokánie za činy, ktoré sa udiali počas Parížskej komúny.

Námestníčka parížskeho starostu Pauline Véronová však vyhlásila, že projekt nebude môcť byť postúpený k septembrovému hlasovaniu, pretože mesto nie je vlastníkom baziliky. Pamiatka na vrchole kopca Montmartre patrí parížskemu arcibiskupstvu, zdôraznila Véronová.

Poukázal na limity demokracie

Autor iniciatívy, vystupujúci pod menom jednej z postáv Parížskej komúny Nathalie Lemelovej uviedol, že svoj návrh myslel len ako žart a jeho cieľom bolo poukázať na limity priamej demokracie.

Odozva, s ktorou sa stretol, ale podľa Le Figaro dokazuje, že staré ideologické boje okolo stavby s kontroverznou históriou stále neutíchli. Pamiatka je predmetom debát už od roku 1875. Sporný bol už výber pozemku. Práve na mieste, kde chrám stojí, sa začalo povstanie komunardov, ktoré bolo o dva mesiace neskôr krvavo potlačené.

Bazilika, ktorá je súčasne náboženskou a politickou stavbou, mala byť stelesnením konzervatívneho morálneho poriadku III. republiky. Niektorí ľavicoví aktivisti ju podľa Le Figaro stále považujú za symbol represie štátu voči ľuďom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok