Nemci čelia rastúcej chudobe. Musí zakročiť štát, tvrdia odborníci

TA3 ČTK
3.3.2017 07:39

Počet chudobných ľudí v Nemecku dosiahol nové maximum. V roku 2015 bol podiel chudobných v celoštátnom priemere na hranici 15,7 percenta, čo je o percentuálny bod viac, ako v roku 2005.

Nemci čelia rastúcej chudobe. Musí zakročiť štát, tvrdia odborníci
SITA/AP

Najviac postihnutí sú dôchodcovia

Chudoba sa zvýšila vo všetkých ohrozených skupinách, najviac u dôchodcov. Vyplýva to z výročnej správy niekoľkých výskumných a občianskych organizácií, o ktorých informoval server denníka Die Zeit.

Správa o vývoji chudoby v Nemecku 2017 sleduje obdobie medzi rokmi 2005 až 2015. Prichádza k záveru, že pred dvoma rokmi žilo v Nemecku rekordných 12,9 milióna chudobných osôb, teda takých, ktoré mali menej ako 60 percent stredného príjmu.

Do roku 2010 chudoba klesala, následna ale začala rásť. Stúpajúca tendencia sa prejavila na území bývalého západného Nemecka a v metropole Berlín. Výnimku predstavuje len Bavorsko a mesto Hamburg, kde podiel chudobných viac-menej stagnoval. Chudobných naopak výrazne ubudlo v spolkových krajinách bývalého východného Nemecka.

Odborníci požadujú zmeny

Počet chudobných sa rozširuje vo všetkých ohrozených skupinách. Medzi chudobnými je 59 percent nezamestnaných, 44 percent samoživiteliek, 34 percent cudzincov, 32 percent osôb s nízkou kvalifikáciou a 25 percent rodín s veľkým počtom detí.

Za alarmujúce označil denník Die Zeit zvýšenie chudoby u dôchodcov. Zatiaľ čo v roku 2005 bol podiel chudobných medzi seniormi 10,7 percenta, v roku 2015 to už bolo 15,9 percenta, čo predstavuje nárast okolo 49 percent.

Zmeniť nepriaznivé trendy môžu najmä zásahy štátu, tvrdia autori správy. Požadujú preto obrat vo vládnej sociálnej a daňovej politike, ako aj opatrenia na podporu bytovej výstavby a rozširovanie verejných služieb.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok