V Bruseli zadržali muža, ktorý viezol plynové bomby. Polícia oblasť uzavrela

TA3 TASR
2.3.2017 21:38

Belgickí policajti našli v aute, ktoré zastavili v Bruseli pre dopravný priestupok, tri plynové bomby. Polícia zavolala pyrotechnikov a spolu s vojakmi okolité ulice uzavrela a neskôr bolo počuť výbuch. Vodič je podľa zdrojov blízkych vyšetrovaniu obvinený z terorizmu.

Dvakrát na červenú

Podozrivé vozidlo zastavili policajti, keď vodič prešiel dvakrát na červenú. Stalo sa to v blízkosti mestskej brány Porte de Hal na okraji centra Bruselu, informovala bruselská polícia, ktorú cituje belgický denník La Derniere Heure. "Policajti zo Saint-Gilles spozorovali vozidlo, ktoré výrazne prekračovalo povolenú rýchlosť, a začali ho prenasledovať," uviedol pre belgickú televíziu a rozhlas RTBF Charles Picqué, starosta bruselskej štvrte Saint-Gilles.

Vodič bol v aute sám a najprv odmietal otvoriť kufor vozidla, polícia ho k tomu musela donútiť, doplnila RTBF. Podľa belgického rádia RTL policajti vo vozidle našli tri plynové bomby a zalarmovali pyrotechnikov. Spoločne s vojakmi okolité ulice vrátane blízkej stanice metra uzatvorili pre nebezpečenstvo výbuchu a údajne evakuovali aj niekoľko budov.

Zradikalizovaný vodič

RTBF uviedla, že pyrotechnici vybrali plynové bomby z kufra vozidla a neutralizovali ich. Bomby neboli vybavené rozbuškami. Viaceré belgické médiá informovali, že vo štvrti, kde zastavili vozidlo, okolo šiestej večer zaznel výbuch.

Zadržaný vodič auta bol zradikalizovaný, informovala RTL. Potvrdil to starosta Charles Picqué. Toto tvrdenie podporilo aj zistenie RTBF, že vodič bol navrátilec zo Sýrie. Polícia ho zadržala v roku 2014 v Bruseli a podozrievala ho z členstva v teroristickej skupine. Denník La Derniere Heure, odvolávajúc sa na zdroje blízke vyšetrovaniu, uviedol, že vodič už bol bruselskou prokuratúrou obvinený z terorizmu a hrozí mu päť rokov väzenia. Prokuratúra to odmietla komentovať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok