Mubaraka oslobodili, za vraždy demonštrantov podľa súdu nemôže

TA3 ČTK
2.3.2017 17:59

Najvyšší egyptský odvolací súd v Káhire právoplatne oslobodil bývalého prezidenta Husního Mubaraka spod obvinenia z podielu na vraždách demonštrantov počas povstania v roku 2011.

"Súd uznal obžalovaného nevinným," povedal sudca po celodennom rokovaní. Proti verdiktu sa podľa zahraničných agentúr už nemožno odvolať ani v civilnom konaní.

V kauze usmrtenia demonštrantov Mubaraka súdili už trikrát. Pôvodne ho v roku 2012 odsúdili na doživotie. Najvyšší súd však v odvolacom konaní verdikt zrušil a nariadil opakovanie celého procesu. V druhom procese v roku 2014 Mubaraka zbavili všetkých obvinení. Odvolací súd však na podnet prokuratúry opäť nariadil nový proces. Aktuálny verdikt Kasačného súdu je už konečný a nedá sa voči nemu odvolať.

Mubarak čelil obvineniam, že počas revolúcie v roku 2011 nariadil násilné zákroky voči demonštrantom, ktoré si vyžiadali viac ako 840 obetí. Od svojho zosadenia v roku 2011 sa 88-ročný Mubarak nachádza prevažne v káhirskej vojenskej nemocnici. Súdnym procesom čelil aj vo viacerých iných kauzách, ktoré však už boli medzičasom uzavreté.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok