V Česku sa schyľuje k revolúcii v doprave, nastúpia rýchlovlaky

TA3 TASR
2.3.2017 12:36

Téma zvýšenia rýchlosti vlakov v Česku spojila dopravných expertov vládnych i opozičných strán v dolnej komore parlamentu.

V Česku sa schyľuje k revolúcii v doprave, nastúpia rýchlovlaky
TASR

Dopravní experti presadili uznesenie, v ktorom dali vláde veľkú úlohu. Už do roku 2025 by mala zabezpečiť, "aby v dopravnej obsluhe došlo k revolúcii. Bude to najvýznamnejší projekt pre budúce desaťročia". Rýchliky by mali jazdiť rýchlosťou až 300 km/h. Správa železničnej dopravnej cesty a ministerstvo dopravy chcelo stavať trate na maximálnu rýchlosť 250 km/h.

Poslanci predložili vláde zoznam krokov, ako má ďalej postupovať pri príprave rýchlych spojov. Poslanec Martin Kolovratník uviedol, že je reálne, aby sa v prípade zrýchleného projektovania začalo stavať už v roku 2025. Doteraz premiér uvádzal, že sa dielo začne realizovať najskôr v roku 2035.

„Stratili sme 26 rokov vývoja, budeme doháňať len zaostávanie,“ povedal poslanec Karel Šidlo. "Dostávame sa do pozície zakomplexovanej krajiny, ktorá má veľmi zlú povesť s výstavbou dopravnej infraštruktúry,“ tvrdí poslanec František Laudát. Poslanci sa postavili proti pretváraniu súčasných tratí na vyššiu rýchlosť. Žiadajú celkom novú sieť. V Česku je teraz maximálna rýchlosť vlakov 160 km/h.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok