Vláda stále nerozhodla, čo s Procházkom. Kandidatúru sme nestiahli

TA3 SITA
2.3.2017 10:42

V prípade kandidatúry expolitika Radoslava Procházku na pozíciu sudcu Všeobecného súdu EÚ musí padnúť politické rozhodnutie. Poradný výbor prijal k jeho kandidatúre negatívne stanovisko ešte v decembri minulého roka, ale slovenská vláda jeho kandidatúru stále oficiálne nestiahla.

Vláda stále nerozhodla, čo s Procházkom. Kandidatúru sme nestiahli
SITA/Marko

Téme sa nevenovali

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák uviedol, že treba prijať politické rozhodnutie, či ideme ďalej v procese bez ohľadu na negatívne stanovisko alebo kandidatúru stiahneme. Ak by Slovensko trvalo na Procházkovej kandidatúre, definitívne rozhodnutie by padlo v pléne zástupcov členských štátov.

Lajčák priznal, že na úrovni vlády sa tejto téme nevenovali. „Myslím si, že by si to mali vyjasniť lídri koaličných strán, lebo to je politické rozhodnutie. Tlačím ich do toho,“ zdôraznil.

Božie mlyny melú pomaly

Šéf rezortu zahraničia súhlasí s tým, že je to neobvyklá situácia, keďže je už viac ako dva mesiace od doručenia písomného negatívneho vyjadrenia poradného výboru k Procházkovej kandidatúre. Vysvetlil, že žiadne lehoty nie sú, dokedy by sme sa mali rozhodnúť, nie je teda ani formálny tlak, dodal.

Na otázku, či teda nie je zvláštne, že tak dlho otáľame, uviedol: „Božie mlyny melú pomaly, ale dôsledne.“ Myslím si však, že stôl treba vyčistiť a jasne si povedať, čo a ako, vyhlásil.

Politická minulosť a chyby

Poradný výbor odmietol Procházkovu kandidatúru, a to "vzhľadom na obavy o integrite kandidáta, ktoré podľa výboru neboli rozptýlené". Stanovisko výboru v tejto časti neobsahuje podrobnejšie odôvodnenie nad rámec stručnej zmienky o vôli kandidáta vyhnúť sa zdaňovaniu niektorých nákladov jeho prezidentskej kampane v roku 2014, uviedla v januári Súdna rada SR po doručení písomného stanoviska.

Podľa Súdnej rady SR v stanovisku poradného výboru rozsiahlo opisujú nesporné kvality Procházku, jeho právnu prax, jazykové schopnosti a medzinárodné skúsenosti. Vláda odobrila kandidatúru Procházku na post dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu 28. septembra minulého roka. Túto kandidatúru vzhľadom na Procházkovu politickú minulosť a chyby, ktorých sa dopustil, sprevádzala kritika.

Morálny kredit

Nikto nespochybňoval jeho odbornú pripravenosť, ale spochybňoval sa jeho morálny kredit. Ozvali sa aj hlasy, ktoré prípadný post sudcu v Luxemburgu pre Procházku označili za "trafiku", ktorú mal dostať na základe politických dohôd. To však expolitik odmietol.

Ešte pred rozhodovaním poradného výboru sa Procházka rozhodol k 31. októbru vzdať poslaneckého mandátu v národnej rade aj členstva v strane Sieť, ktorú zakladal. Procházka bol už druhý kandidát, ktorého nám na post dodatočného sudcu odmietli. Mária Patakyová neprešla výberom pre neznalosť francúzštiny - pracovného jazyka súdu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok