Web finančnej správy skopírovali podvodníci, chceli šíriť škodlivý softvér

TA3 TASR
2.3.2017 07:56

Portál finančnej správy skopírovali pravdepodobne podvodníci s cieľom šírenia malvéru do počítačov jej klientov. Upozornila na to hovorkyňa daniarov Patrícia Macíková s tým, že v prípade stiahnutia takýto škodlivý softvér zablokuje dokumenty v počítači a za ich opätovné sprístupnenie žiada zaplatiť, v tomto prípade približne 900 eur.

Web finančnej správy skopírovali podvodníci, chceli šíriť škodlivý softvér
TASR/Martin Baumann

Hovorkyňa pripomína, že v súčasnosti neustále narastá počet útokov typu phishing a pharming. Kým v minulosti boli namierené predovšetkým na banky a iné finančné inštitúcie, sa do hľadáčika podvodníkov dostal aj web finančnej správy.

"Pri návšteve internetových stránok sa preto prosím presvedčte, či webová stránka, na ktorej sa práve nachádzate, nie je podvodná a jej cieľom nie je získať informácie pre prístup k službám chránených menom a heslom. Ako napríklad internet banking, elektronická pošta alebo aj sociálne siete," upozorňuje Macíková. Odporúča dodržiavať aj ďalšie bezpečnostné opatrenia.

Finančná správa prijala podľa nej súbor opatrení na zabránenie podobným útokom, napriek tomu nie je možné ich do budúcnosti vylúčiť. V prípade podozrenia na podvodnú stránku by mali používatelia kontaktovať call centrum finančnej správy na čísle 048/431 72 22, CSIRT.SK alebo orgány činné v trestnom konaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok