Peking chce trestať seniorky, ktoré tancujú na verejnosti

TA3 ČTK
2.3.2017 07:23

Peking chce pokutovať postaršie tanečnice, ak narušia verejný poriadok svojím skupinovým vystupovaním na námestiach či v parkoch, ktoré často sprevádza hlasná hudba.

Peking chce trestať seniorky, ktoré tancujú na verejnosti
SITA/AP

Majú aj stálych fanúšikov

Nielen v hlavnom meste sa na verejnosti pravidelne stretávajú najmä čínske seniorky, aby sa spoločne venovali pohybovým aktivitám. Podľa ich zástancov je na vine nedostatok vhodných zariadení pre starnúce obyvateľstvo najľudnatejšej krajiny sveta.

Jedna zo skupín chodí v Pekingu cvičiť pred nákupné stredisko. Jej choreografka tvrdí, že nové nariadenie, ktoré platí od 1. marca, neporušujú, okoloidúcich vraj rozveseľujú a majú už aj stálych fanúšikov. "Naším hlavným cieľom je trochu sa rozpohybovať," povedala 56-ročná členka skupiny, ktorá sa takto udržuje v kondícii od roku 2012.

"Tancujeme na piesne, ktoré máme rady, na ktorých sme vyrastali," dodala podľa serveru CNN. Dôležité sú podľa nej aj zdieľané emócie a živé kontakty v rámci zriadených spoločenstvo rovesníkov.

Prekáža im hlasná hudba

Ženy často tancujú v kostýmoch či s rôznymi rekvizitami. Populárnej aktivite sa už v Číne venuje až 100 miliónov ľudí, odhadla štátna tlačová agentúra Nová Čína.

Niektorým ľuďom ale pri podobných akciách vadí hlasná hudba z reproduktorov. Seniorky sa tak už vraj stretli s tým, že na nich pustili psov alebo hádzali výkaly. V piatom najväčšom čínskom meste Čcheng-tu na juhozápade krajiny nainštalovali úrady v parku merač decibelov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok