Merkelová na návšteve Egypta sľúbila pomoc s migrantmi a terorizmom

TA3
2.3.2017 06:36

Nemecká kancelárka Angela Merkelová prisľúbila Egyptu pomoc s migrantmi v krajine. Vyhlásila to počas rokovaní s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Kancelárka chce zlepšiť najmä životnú situáciu státisícov utečencov.

Kancelárka, ktorá je na návšteve severoafrickej krajiny, pri stretnutí s egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím podčiarkla, že vzhľadom na prijatie 500.000 sýrskych utečencov a ešte viac migrantov zo Sudánu a ďalších afrických štátov Egyptom vníma ako spoločnú úlohu zlepšenie ich životnej situácie.

Paralelne bude Berlín podporovať aj úsilie medzinárodných organizácií o riešenie tejto otázky. Na margo možnosti zriadenia záchytných táborov pre utečencov na území Egypta Angela Merkelová uviedla, že diskusia ešte nedospela do tohto bodu.

Najvyšší egyptský predstaviteľ uviedol, že na území tejto krajiny zatiaľ niet utečeneckých táborov. Päť miliónov ľudí, ktorí tu našli útočisko, žilo doteraz v domoch, jedli rovnakú stravu ako egyptskí občania. Na otázku, či by za miliardy z Európskej únie pristúpil na dohodu podobnej paktu EÚ-Turecko, Sísí odpovedal, že čas na takéto rozhovory ešte nenadišiel. Ponechal však otvorené podmienky, ktoré by boli predpokladom pre podobné rokovania.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok