Ako vyzerala najstaršia forma života? Odpoveďou môžu byť kanadské fosílie

TA3 ČTK
2.3.2017 00:27

Vedci objavili skameneliny mikroorganizmov, ktoré by mali patriť medzi najstaršiu formu života na Zemi. Ich vek určili na viac ako 4 miliardy rokov. Ide teda o obdobie krátko po vzniku našej planéty. Objav zverejnili v časopise Nature.

Vedci našli nepatrné čiastočky v červenom hematite, ktorý je chemickým zložením oxid železitý. Pochádza z kanadského geologického náleziska Nuvvuagittuq severovýchodne od mesta Québec. Jeho vek odhadli na 3,77 až 4,29 miliárd rokov, teda na geologické pomery krátko po vzniku našej planéty. Z tejto doby neexistujú žiadne presvedčivo doložené známky života.

"Cítite sa veľmi pokorne, keď máte v rukách najstaršie známe formy života a môžete sa na ne pozerať a analyzovať ich," povedal britský vedec Matthew Dodd, ktorý mikroskopické štruktúry skúmal na univerzite v Londýne.

Organizmy majú podľa neho rozmery zodpovedajúce desatine hrúbky ľudského vlasu a sú čiastočne prestúpené hematitom. Podľa Dodda môže objav ľudstvu umožniť lepšie porozumenie počiatku života na Zemi. Vedecká komunita býva zvyčajne k podobným objavom skeptická, lebo býva veľmi ťažké dokázať, či sú fosílie skutočne pozostatky niekdajšieho života a nevznikli iným spôsobom.

Témy: Londýn Zem
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok