Najvyšší súd potvrdil pokutu pre Cargo

SITA
21.3.2012 11:40

Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie Protimonopolného úradu (PMÚ) o pokute pre Železničnú spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. PMÚ o tom informoval na svojom portáli s tým, že sa zavŕšila kauza trvajúca takmer šesť rokov.

Najvyšší súd potvrdil pokutu pre Cargo
SITA

Úrad v júli 2006 rozhodol, že Železničná spoločnosť Bratislava, a. s., a neskôr jej právny nástupca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s. zneužila v rokoch 2004 a 2005 svoje dominantné postavenie, čo bolo v rozpore so zákonom o ochrane hospodárskej súťaže. Za vyššie uvedené konanie uložil spoločnosti Cargo pokutu vo výške 75 mil. Sk (2,489 mil. eur).

Podľa úradu konanie Carga spočívajúce vo vypovedaní dohôd o cene so zasielateľskými spoločnosťami zabezpečujúcimi nákladnú železničnú prepravu pre spoločnosť Holcim (Slovensko), a.s., malo za následok, že Holcim bol nútený ukončiť spoluprácu s dopravcom LTE Logistik a Transport Slovakia, s. r. o. "Týmto konaním prišlo k vylúčeniu podnikateľa LTE z relevantného trhu poskytovania služby železničnej nákladnej prepravy veľkého objemu cementu na železničnej trati Rohožník - Devínska Nová Ves, štátna hranica," informoval ďalej PMÚ.

Dôvodom konania Carga podľa úradu bola skutočnosť, že Holcim uzavrel dohodu s konkurenčnou spoločnosťou LTE o zabezpečovaní železničnej prepravy cementu, ktorú predtým zabezpečovalo prostredníctvom zasielateľskej spoločnosti Cargo samotné.

Voči rozhodnutiu úradu podalo Cargo rozklad. Rada úradu v decembri 2006 prvostupňové rozhodnutie úradu potvrdila a nasledovala žaloba Carga voči úradu. Krajský súd v Bratislave dospel k záveru, že úrad mal dôvod uložiť sankciu, avšak pokuta bola podľa súdu neprimerane vysoká. Krajský súd zmenil rozhodnutie rady úradu o výške sankcie, ktorú znížil na 9 mil. Sk (298,75 tis. eur). Proti rozsudku krajského súdu sa úrad odvolal a argumentoval, že uloženie takejto nízkej sankcie za závažné porušenie súťažných pravidiel, s ktorými sa súd stotožnil, znamená, že sankcia nesplní základnú funkciu spočívajúcu v represii ako aj individuálnej a generálnej prevencii. Najvyšší súd SR v januári tohto roka zmenil rozsudok Krajského súdu v Bratislave a žalobu Carga voči Protimonopolnému úradu zamietol.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok