Stiahnite sa do hôr, rozlúčil sa s bojovníkmi kalif Islamského štátu

TA3 TASR
1.3.2017 12:07

Vodca organizácie Islamský štát abú Bakr al-Bagdádí priznal porážku džihádistov v nedávnych bojových operáciách a vyzval svojich prívržencov, aby sa stiahli a skryli v horách. Informovala o tom iracká televízia as-Súmaríja s odvolaním sa na zdroje v irackej provincii Ninive.

Stiahnite sa do hôr, rozlúčil sa s bojovníkmi kalif Islamského štátu
SITA/AP

Vydávajú sa za civilistov

Podľa zmieneného zdroja kazatelia začali hovoriť o porážkach, ktoré IS zaznamenal nielen v provincii Ninive, ale aj v ďalších oblastiach Iraku. Bagdádího príhovor obsahoval aj výzvu príslušníkom IS, aby sa stiahli do horských, ťažko prístupných oblastí Iraku a Sýrie.

Médiá v posledných dňoch často prinášajú správy, že velitelia IS i radoví príslušníci jeho jednotiek sa snažia utiecť zo západnej časti irackého mesta Mósul, na ktoré v rámci mohutnej ofenzívy od októbra útočia iracké vládne sily a ich spojenci. Podľa najnovších správ sa irackej armáde podarilo získať kontrolu nad ich poslednou únikovou trasou z mesta, vedúcou k sýrskym hraniciam.

Ako informovala agentúra Reuters, islamisti sa snažia mesto opúšťať aj tak, že sa vydávajú za civilistov. V mnohých prípadoch ich však udajú miestni obyvatelia.

Zo vzduchu ich podporuje koalícia

Boje o Mósul trvajú od vlaňajšieho októbra. V januári vládne sily dobyli východnú časť mesta. Západnú časť ešte stále ovládajú džihádisti.

O ovládnutie Mósulu, ktorý je hlavným mestom severoirackej provincie Ninive, sa od 17. októbra usilujú príslušníci irackej armády, kurdských polovojenských jednotiek péšmarga, sunnitských kmeňových jednotiek a Bagdadom schválených šiitských milícií. Zo vzduchu ich podporuje medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok