Separatisti prevzali kontrolu nad ukrajinskými firmami v Donbase

TA3 TASR
1.3.2017 10:43

Kľúčový poskytovateľ humanitárnej pomoci v oblastiach, ktoré na východe Ukrajiny ovládajú proruskí povstalci, upozornil, že jeho aktivity v Donbase sú paralyzované.

Separatisti prevzali kontrolu nad ukrajinskými firmami v Donbase
SITA/AP

Situácia môže viesť ku katastrofe

Dobročinná nadácia, ktorú spravuje miliardár Rinat Achmetov, distribuuje potraviny a ďalšie komodity v tých častiach Donbasu, ktoré sú pod kontrolou separatistov a kam väčšina medzinárodných humanitárnych organizácií nemá prístup. Achmetovova nadácia vo vyhlásení uviedla, že jej práca v Donbase je paralyzovaná po tom, ako proruskí povstalci zablokovali v Donecku prístup k štadiónu futbalového klubu Šachtar FK, ktorý momentálne slúži ako distribučný sklad humanitárnej pomoci.

Majiteľom štadióna, ktorý bol v lete roku 2014 vážne poškodený delostreleckou paľbou, je Achmetov. Nadácia vo vyhlásení, ktoré zverejnila aj agentúra TASS, upozornila, že blokovanie dodávok humanitárnej pomoci je v rozpore s normami medzinárodného práva.

Varovala tiež, že táto situácia môže viesť humanitárnej katastrofe s bezprecedentnými dôsledkami - "ohrozuje životy civilistov Donbasu, ktorí sa stali rukojemníkmi ozbrojeného konfliktu". Pripomína tiež, že pre mnohých civilistov sú potravinové balíčky poskytované Achmetovovou nadáciou "jedným z hlavných, ak nie jediným zdrojom na zabezpečenie existencie".

Porušovanie ľudských práv

Humanitárny štáb Rinata Achmetova sa vo vyhlásení obracia na Organizáciu pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe, OSN i kontaktnú skupinu pre urovnanie konfliktu v Donbase, aby urýchlene venovali pozornosť humanitárnej situácii v Donbase a možnému porušovaniu ľudských práv.

Blokáda štadióna, známeho ako Donbass Arena, zrejme súvisí s rozhodnutím vedenia samozvaných republík v
Donbase prevziať správu nad priemyselnými podnikmi pod ukrajinskou jurisdikciou. Niektorí používatelia sociálnych sietí z Donbasu tvrdia, že blokáda práce humanitárneho štábu je Achmetovovým nápadom a jeho odozvou na hrozbu vzatia jeho firiem pod kontrolu úradov samozvanej Doneckej ľudovej republiky.

Prevzatie kontroly nad ukrajinskými podnikmi v Donbase je reakciou proruských separatistov na dopravnú a ekonomickú blokádu Donbasu, ktorá trvá od konca januára a ktorú jej iniciátori, ukrajinskí radikáli, odmietajú ukončiť. Medzi firmami, ktorých sa nútená správa týka, je aj viacero priemyselných podnikov patriacich Achmetovovi, dodala agentúra Ukrinform.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok