Prvýkrát v histórii u nás dovolenkovalo vyše 5 miliónov turistov

TA3 TASR
1.3.2017 09:51

Prvýkrát v histórii prekonala návštevnosť Slovenska hranicu piatich miliónov turistov. Podľa najnovších údajov štatistického úradu totiž za celý rok 2016 dovolenkovalo na Slovensku 5,023 milióna hostí. V porovnaní s rokom 2015 to znamená nárast o 16 %.

Prvýkrát v histórii u nás dovolenkovalo vyše 5 miliónov turistov
TASR

Efektívna propagácia

"Teší nás, že predpoklady sa potvrdili a vlaňajšia sezóna bola z pohľadu cestovného ruchu na Slovensku veľmi úspešná. Našou úlohou však zostáva, aby sme si tento trend udržali, pokračovali v efektívnej propagácii našej krajiny a neustále zlepšovali úroveň poskytovaných služieb. Každý spokojný návštevník sa potom na Slovensko bude chcieť vrátiť aj v budúcnosti," konštatoval minister dopravy Árpád Érsek.

Podľa rezortu dopravy pritom dobrú kondíciu potvrdzuje tak domáci, ako aj príjazdový cestovný ruch. "Slovákom patrí podiel 60 % zo všetkých návštevníkov, keď takmer 3 milióny si za cieľ svojho oddychu vybrali práve domácu krajinu," vyčíslila hovorkyňa rezortu Karolína Ducká.

Najviac návštevníkov prišlo z Česka

V porovnaní s rokom 2015 to podľa jej slov predstavuje nárast o takmer 15 %. Domáci turisti dovolenkovali na Slovensku v priemere štyri dni a najviac navštevovali Žilinský kraj. Čo sa týka zahraničných hostí, tým patril 40-% podiel návštevnosti, keďže počty turistov zo zahraničia v roku 2016 prvýkrát prekročili hranicu 2 miliónov ubytovaných hostí.

Znamenalo to takmer 18-% nárast oproti roku 2015. Najviac navštevovali Bratislavský kraj a v priemere najdlhšie sa zdržali v Trnavskom kraji.
Najviac návštevníkov prišlo vlani na Slovensko z Českej republiky, nasledovali turisti z Poľska, Nemecka, Maďarska či Rakúska. "Celkovo návštevníci na Slovensku strávili aj rekordný počet prenocovaní, keď ubytovacie zariadenia zaznamenali viac ako 14 miliónov nocí," dodala Ducká.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok