Kandidát na šéfa tajných služieb USA chce vyšetriť úlohu Ruska

TA3 ČTK
1.3.2017 05:29

Kandidát na post riaditeľa amerických tajných služieb Dan Coats podporuje vyšetrenie údajného ruského zasahovania do prezidentských volieb v USA. Vyjadril sa tak v Senáte, ktorý ho má schváliť do funkcie. Coatsov názor je v kontraste s Trumpovým, ktorý ovplyvňovanie volieb odmieta.

"Myslím, že to je niečo, čo sa musí vyšetriť a vyriešiť," povedal bývalý republikánsky senátor Coats. Sedemdesiattriročný politik, ktorý bol členom senátneho výboru pre tajné služby, tiež sľúbil, že výbor bude mať plný prístup ku všetkým dokumentom a ďalším materiálom súvisiacich s týmto vyšetrovaním.

Trump spravodajské služby kritizoval za ich tvrdenie, že sa Rusko snažilo ovplyvniť voľby v jeho prospech, pripomenula agentúra Reuters. Trump tiež opakovane chválil ruského prezidenta Vladimira Putina, čím vzbudil znepokojenie u rady činiteľov vo Washingtone. Podľa nich by hlava USA nemusela postupovať dostatočne razantne voči Moskve pri obhajobe amerických záujmov na medzinárodnej scéne.

Coats sa pokúsil vo svojom úvodnom prejave tieto obavy rozptýliť, keď do zoznamu hlavných bezpečnostných hrozieb, ktorým USA čelia, zahrnul Čínu, Severnú Kóreu a práve Rusko. "Ruská agresivita v globálnych záležitostiach je niečo, čo sledujem s veľkým znepokojením, niečo, čo musíme riešiť s otvorenými očami a zdravou dávkou pochybností," povedal Coats.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok