USA očakávajú dôležitý prejav prezidenta, naznačiť by mal aj ciele administratívy

TA3 TASR
28.2.2017 21:06

Americký prezident Donald Trump predstúpi pred členov Kongresu. Hovoriť by mal o cieľoch svojej administratívy a predstavách o budúcej spolupráci Bieleho domu so zákonodarcami.

Inauguračný prejav bol vraj pesimistický

"Prejav pred spoločným zasadnutím Senátu a Snemovne reprezentantov je pre Trumpa šancou vymazať búrlivý prvý mesiac v úrade," uviedla verejnoprávna rozhlasová stanica NPR. Prezident ešte v pondelok večer pracoval na príhovore so svojimi tvorcami prejavov. Ide o tých istých ľudí, ktorí mu pomohli pripraviť inauguračný prejav, médiami a analytikmi v Spojených štátoch kritizovaný za to, že bol pesimistický a niesol sa v negatívnom duchu.

Prejav pred zákonodarcami má byť založený na poznatkoch, ktoré prezident získal počas prvého mesiaca vo funkcii na stretnutiach s predstaviteľmi zdravotníctva, polície, odborov a mnohými ďalšími. Predovšetkým však má mať pozitívny tón a má načrtnúť, ako Donald Trump plánuje začať "obnovu amerického ducha". Dvoma hlavnými témami budú nárast ekonomických príležitostí a ochrana amerického ľudu.

Podľa predstaviteľov svojej administratívy využije prezident tému "obnovy amerického ducha" na detailné vysvetlenie vlastnej vízie a plánov na vyriešenie skutočných problémov skutočných ľudí. "Členom Kongresu povie, že Američania priveľmi dlho čakali na pomoc politikov, ale teraz je pomoc konečne na ceste," napísala NPR.

Ekonomické sľuby zatiaľ neplní

Na prejav netrpezlivo čakajú aj finančníci a burzoví makléri na americkej Wall Street. "Pokiaľ ide o ekonomiku, je čas ukázať sa," napísal americký denník USA Today. Donald Trump v predvolebnej kampani sľuboval rozsiahle znovunaštartovanie americkej ekonomiky. Dosiahnuť to chce značným znížením daní pre firmy, zrušením vládnych regulácií, ktoré brzdia slobodné podnikanie, spustením obrovských infraštruktúrnych projektov, ktoré dajú firmám zákazky, ľuďom prácu a občanom obnovené cesty a mosty. Chce tiež presunúť výrobu späť do Spojených štátov a vytvoriť tak nové pracovné miesta.

Tieto pozitívne ekonomické sľuby mali za následok to, že od novembrových prezidentských volieb americké akcie na burze cenných papierov stúpali. Počas prvého mesiaca vo funkcii však prezident neurobil žiadne konkrétne kroky k splneniu spomínaných sľubov. Podnikatelia, finančníci, burzoví makléri, ale aj občania sú netrpezliví a začínajú byť nervózni.

"Wall Street považuje tento prejav za najdôležitejší od Trumpovho nástupu do funkcie – minimálnej pre trhy," napísal denník. Ak  prezident Wall Street sklame, trhmi to zakolíše, upozorňuje USA Today. "Očakávania trhov sú veľmi veľké. Veľká je však aj pravdepodobnosť, že Trump výrazne sklame," varoval Arnaud Masset, analytik Swissquote Bank.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok