Chemické zbrane nevyrábame ani nepoužívame, tvrdí KĽDR

TA3 ČTK
28.2.2017 19:29

Južná Kórea vyzvala k prijatiu prísnych opatrení voči KĽDR, ktoré by mohli obsahovať aj pozastavenie členstva Severnej Kórey v OSN. Soul sa tak vyjadril v súvislosti s nedávnou vraždou brata severokórejského vodcu v Kuala Lumpur, pri ktorej páchatelia podľa malajzijských úradov použili chemické zbrane.

Chemické zbrane nevyrábame ani nepoužívame, tvrdí KĽDR
SITA/AP

Južná Kórea je presvedčená, že zločin má svedomí severokórejské vedenie. KĽDR toto obvinenie odmietla a zároveň poprela, že by niekedy vyrábala alebo použila chemické zbrane. “Len pár gramov nervového plynu VX stačí k masovej vražde,“ vyhlásil juhokórejský minister zahraničia Jong Pjong-se v súvislosti s látkou, ktorá usmrtila Kim Čong-nama, brata severokórejského vodcu Kim Čong-una.

“Severná Kórea však nemá len pár gramov, ale tisícky ton chemických zbraní, vrátane nervového plynu VX, po celej krajine. Nedávna vražda by pre nás všetkých mala pripomenúť možnosti chemických zbraní KĽDR a odhodlanie tejto krajiny ich použiť,“ dodal Jong Pjong-se na konferencii o odzbrojení v Ženeve. Podľa Jonga je čas zvážiť  prijatie mimoriadnych opatrení voči KĽDR na regionálnej aj medzinárodnej úrovni. “To by mohlo zahŕňať pozastavenie práv a privilégií Severnej Kórey ako člena OSN,“ dodal Jong.

Severokórejský diplomat Ču Čchong-čche podľa agentúry Reuters tieto výroky odmietol. “Severná Kórea odmieta tieto nezodpovedné, drzé a nelogické poznámky Južnej Kórey. KĽDR nikdy nevyrábala, nezhromažďovala a ani nepoužila chemické zbrane a náš postoj je jasný. Kategoricky odmietame domnienky a špekulácie, ktoré sa týkajú incidentu v Malajzii,“ vyhlásil.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok