Šéf vydieračov, ktorý sa omylom ocitol na slobode, dostal 21 rokov

TA3 TASR
28.2.2017 12:50

Bývalý kukláč a šéf zločineckej vydieračskej skupiny zo Záhoria Miroslav Štvrtecký si odsedí za mrežami 21 rokov. Rozhodol o tom trojčlenný senát Najvyššieho súdu.

Šéf vydieračov, ktorý sa omylom ocitol na slobode, dostal 21 rokov
TASR

Súd zamietol odvolanie

Najvyšší súd zamietol odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry a zároveň aj obžalovaného Miroslava Štvrteckého. Prokurátor namietal, že pôvodne bol odsúdený na nízky trest odňatia slobody a Štvrtecký, že mu bol uložený 21-ročný neprimeraný vysoký trest. NS SR tak nepovolil obnovu konania voči Štvrteckému. Proti rozhodnutiu NS nie je možný riadny opravný prostriedok.

Obžalovaný, ktorý je v súčasnosti vo väzbe, sa na verejnom zasadnutí nezúčastnil, dal však súhlas svojmu obhajcovi na konanie v jeho neprítomnosti.

"Predseda toho istého senátu, ktorý Miroslava Štvrteckého dňa 4. augusta 2015 prepustil na slobodu, po zistení, že sa vyhýba trestnému konaniu, resp. výkonu neprávoplatne uloženému trestu, dňa 8. februára 2017 vydal príkaz na zatknutie," uviedol nedávno hovorca NS SR Boris Urbančík.

Opakovane sa nedostavil na súd

Sudca NS nedávno vzal obžalovaného bývalého policajta do väzby, pretože Miroslav sa opakovane nedostavil na odvolacie konanie, hoci trval na jeho konaní vo svojej prítomnosti a svoju neúčasť ospravedlňoval zdravotnými dôvodmi, ktoré však neohrozovali jeho život, závažne nezhoršovali jeho zdravotný stav, ani nespôsobovali nebezpečenstvo rozšírenia nebezpečnej nákazlivej ľudskej choroby.

Pôvodne Špecializovaný trestný súd v Pezinku uložil obžalovanému Miroslavovi Štvrteckému trest vo výmere 21 rokov odňatia slobody. Proti tomuto rozsudku bol podaný opravný prostriedok, o ktorom aktuálne rozhodoval Najvyšší súd.

Zastrašovanie, vydieranie, podvody

Podľa obžaloby Miroslav Štvrtecký v roku 2001 v Senici postupne vytváral zločineckú skupinu, ktorá na území Trnavského a Bratislavského kraja páchala zločiny tak, aby získala finančný prospech najmä pomocou vydierania, podvodmi, vyhrážkami, ujmou na zdraví. Skupina mala zastrašovať podnikateľov a nútiť ich pravidelne odvádzať finančné prostriedky.

Odsúdený bol zo založenia zločineckej skupiny, hrubého nátlaku, vydierania a ďalších trestných činov. Spolu ich malo byť deväť. Obžalovaný tvrdí, že nespáchal žiadnu trestnú činnosť a počas rokov strávených za mrežami sa správal bezúhonne. Výšku trestu pokladal za neadekvátnu, keďže nespáchal žiadnu vraždu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok