Český misionár dostal milosť, v Sudáne ho obvinili zo špionáže

TA3 SITA
27.2.2017 20:41

Odsúdenému českému misionárovi Petrovi Jašekovi udelil sudánsky prezident milosť. Jašek bol v Sudáne väznený od roku 2015 a v januári tohto roka odsúdený na desiatky rokov väzenia. Aj na základe petície, pod ktorú sa podpísalo 400-tisíc ľudí na celom svete, z toho 40-tisíc Slovákov, je v súčasnosti na slobode.

Český misionár dostal milosť, v Sudáne ho obvinili zo špionáže
ČTK

Prenasledujú najmä kresťanov

Podľa mimovládnej organizácie CitizenGO je oslobodenie kresťanského humanitárneho pracovníka Petra Jašeka veľmi dobrou správou. Sudán je totiž celosvetovo piatou najhoršou krajinou na svete v oblasti zachovávania náboženskej slobody. Prenasledovanie tu hrozí predovšetkým v spojení s extrémistickým islamom, preto kresťania často patria medzi najprenasledovanejších.

“Petr Jašek odišiel pomáhať prenasledovaným kresťanom a na vlastnej koži zažil prenasledovanie. Dokonca ho dali do tej istej cely ako bojovníkov tzv. Islamského štátu, ktorí ho priamo vo väzení bili a mučili. Som rada, že ľudskosť ešte nevymrela a viac ako 400-tisíc ľudí vytrvalo požadovalo jeho prepustenie,“ povedala Miriam Kuzárová z CitizenGO.

Petr Jašek sa po príchode do Českej republiky poďakoval politikom, diplomatom, aktivistom, ako aj všetkým ľuďom, ktorí ho podporili a modlili sa za neho, ako aj za ďalších prenasledovaných kresťanov. “Tiež si veľmi cením petíciu CitizenGO, ktorú podpísalo 400-tisíc ľudí. Táto podpora bola veľmi dôležitá,“ povedal Jašek.

Odsúdili ho na desiatky rokov

V Sudáne vo väzení zostali ešte dvaja jeho kolegovia, ktorí boli odsúdení spolu s ním. Ide o sudánskeho kazateľa Hassana Abduraheema Kodiho Taoura a dárfúrskeho vysokoškolského študenta Abdulmonem Abdumawla Issa Abdumawla. Petr Jašek je český humanitárny pomocník, ktorý v decembri 2015 odovzdal v Sudáne príspevok 5-tisíc dolárov na liečbu vážne zraneného Alího Omara. Ten na študentskej demonštrácii v Darfure utrpel vážne popáleniny.

Trestné orgány v Sudáne vyhodnotili tento dar ako príspevok na financovanie rebelských hnutí a zároveň Jašeka obvinili z protištátnej činnosti, špionáže a ďalších trestných činov. V januári 2017 bol Petr Jašek uznaný vinným vo všetkých bodoch obžaloby a odsúdený na 23,5 roka väzenia a peňažný trest 100-tisíc sudánskych libier, čo je približne 15-tisíc eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok