Legendárna Nokia 3310 sa vracia, batéria vydrží mesiac

TA3 ČTK
27.2.2017 11:23

Fínska spoločnosť HMD Global, ktorá vyrába telefóny značky Nokia, uvedie v druhom štvrťroku na trh pokračovateľa legendárneho tlačidlového modelu 3310. Telefón bez operačného systému prichádza na trh takmer 17 rokov po svojom predchodcovi a má stáť 49 eur. HMD to oznámila pred začatím veľtrhu MWC v Barcelone.

Legendárna Nokia 3310 sa vracia, batéria vydrží mesiac
SITA/AP

Tenšia, ľahšia, farebnejšia

Nástupca jedného z najpredávanejších telefónov v histórii bude v tenšom, ľahšom a odolnejšom prevedení. Nová Nokia 3310 má aj farebnejší dizajn. Telefón ponúkne na dnešné pomery nadštandardnú 22-hodinovú výdrž batérie pri telefonovaní a až mesiac výdrže v zapnutom stave. Nokia 3310 bude dostupná v štyroch farbách - lesklý Warm Red a Yellow a matný Dark Blue a Grey.

mobily_0a000002-fa8a-39ec.jpg

Okrem toho uvedie HMD na trh tri nové inteligentné telefóny Nokia s operačným systémom Android. Budú mať najnovšie aktualizácie vrátane mesačných bezpečnostných záplat. Nokia sa o telefóny s Androidom pokúšala už predtým, ale bez úspechu. Nokia 6 s displejom 5,5 palca ponúkne výkon, najnovšie multimediálne technológie a prémiový robustný dizajn. Nokia 5 je telefón padnúci do dlane a model Nokia 3 je určený zákazníkom orientovaným na nižšiu cenu.

Modernej reinkarnácie sa dočkala aj populárna hra Had. Novú verziu si budú môcť všetci zahrať v rámci platformy Facebook Instant Games, tentoraz sa však Nokia s legendárnym plazom zameria na hranie s viacerými hráčmi.

Zlom v postavení Nokie

Vlastníkom HMD je súkromný investičný fond Smart Connect, ktorý riadi bývalý vedúci pracovník Nokie Jean-François Baril. Prístroje pre firmu bude vyrábať divízia firmy Foxconn, najväčšieho svetového zmluvného výrobcu elektroniky. HMD vlastní licenciu na značku Nokia pre telefóny a tablety na desať rokov.

Nokia bývala najväčším výrobcom mobilných telefónov na svete s podielom až 40 percent, ale premeškala nástup inteligentných telefónov, pri ktorých ju zatienili firmy Apple a Samsung. Výrobu mobilných telefónov potom Nokia v roku 2014 predala Microsoftu. Ponechala si však patenty a licenciu na značku. V rámci dohody HMD s Nokiou o získanie licencie na značku potom Microsoft predal svoj základný majetok výroby telefónov dcérskej spoločnosti Foxconnu. Novým distribútorom telefónov Nokia na Slovensku a v Českej republike sa stala spoločnosť TCCM.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok