Taliban vydal nezvyčajné vyhlásenie, chce podporiť životné prostredie

TA3 ČTK
26.2.2017 15:19

Afganské islamistické hnutie Taliban vydalo ojedinelé verejné vyhlásenie, v ktorom v mene svojho šéfa Hajbatulláha Áchúndzádu vyzval všetkých Afgancov k vysádzaniu stromov. V "špeciálnom posolstve“ zverejnenom na webe hnutia vodca Talibanu vyzdvihuje “dôležitosť stromov pre ochranu životného prostredia a ekonomický rozvoj,“ napísala agentúra AFP.

Taliban vydal nezvyčajné vyhlásenie, chce podporiť životné prostredie
SITA/AP

Ekonomický rozvoj a okrášlenie Zeme

Áchúndzáda je na čele Talibanu od mája 2016 po tom, ako jeho predchodcu zabil útok bezpilotného lietadla v Pakistane. Jeho vyhlásenia zverejnené od nástupu do najvyššej funkcie v hnutí by sa dali ľahko spočítať, konštatovala agentúra AFP. Taliban zvyčajne publikuje nepodpísané vyhlásenia vzťahujúce sa k civilným obetiam bojov alebo blížiacim sa vojenským operáciám.

“Keďže sa blíži jar, každý mudžahíd a každý civilista by mal vysadiť jeden alebo viac stromov, či už ovocných alebo iných, k prospechu Zeme a pre slávu Alaha všemohúceho,“ citovala agentúra AFP. “Stromy majú dôležitú úlohu pre ochranu životného prostredia, ekonomický rozvoj a okrášlenie Zeme,“ zdôraznil Áchúndzáda.

Láska k prírode?

Keďže príslušníci hnutia Taliban dávajú o sebe vedieť skôr svojimi ofenzívami a atentátmi, ako svojou láskou k prírode a zaujímavjú sa najmä o pestovanie maku, ktorého žatva sa výrazne podieľa na ich príjmoch, nenechalo si afganské ministerstvo vnútra podľa agentúry AFP ujsť príležitosť k pohotovej odpovedi. 

“Nech najprv prestanú  vysádzať nálože, ktoré každodenne zabíjajú toľko Afgancov, vrátane žien a detí,“ napísal na Twitteri ministerstva jeho hovorca Sadik Sadikí. Podľa údajov OSN v roku 2016 pri bojoch medzi vládnymi vojakmi a povstalcami, väčšinou bojovníkov Talibanu, zomrelo vyše 11.500 civilistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok