Pitva odhalila detaily o smrti Kim Čong-nama, paralyzoval ho silný neurotoxín

TA3 ČTK TASR
26.2.2017 09:38

Brat severokórejského lídra Kim Čong-nam zomrel za 20 minút od momentu, ako ho otrávili. Vyplýva to z výsledkov pitvy, ktoré zverejnilo malajzijské ministerstvo zdravotníctva. Muža paralyzoval silný neurotoxín.

Ide o zbraň hromadného ničenia

Výsledky pitvy usmrteného Kim Čong-nama ukázali, že ho látka zabila do 15 až 20 minút. Spôsobila mu paralýzu celého tela. "Dávky boli také silné, že sa to stalo rýchlo a postihlo to celé jeho telo... srdce aj pľúca," vysvetlil malajzijský minister zdravotníctva.

Malajzijské úrady nariadili prehliadku časti terminálu v sobotu po tom, ako v piatok miestna polícia oznámila, že u Kim Čong-nama našli smrteľne nebezpečnú nervovú látku VX. To potvrdil minister, podľa ktorého to vyplynulo z pitvy. Miesto útoku dvoch žien na Kim Čong-nama, ktorému nebezpečnú látku nastriekali do očí, bolo až do soboty voľne prístupné verejnosti. Podľa agentúry AP tadiaľ prešli desiatky tisíc ľudí. Podľa ministra zdravotníctva nikto nenahlásil prípad intoxikácie.

VX je extrémne smrtiaca látka bez farby a zápachu, ktorá podľa OSN patrí medzi zbrane hromadného ničenia. Nebezpečná je pre dýchacie orgány a v práškovej podobe poškodzuje kožu. Spôsobuje kŕče a smrť udusením. Na zabitie stačí desať miligramov látky v práškovej podobe, to podľa expertov zodpovedá pár zrnkám soli. Látku považujú za nebezpečnejšiu ako nervový plyn sarín, ktorý použili útočníci napríklad v tokijskom metre v roku 1995. Zatiaľ čo sarín sa vyparí, v prípade VX môže trvať dni až týždne, kým vyprchá.

Letisko kontrolovali viaceré špecializované tímy

„Polícia prehľadala tri zóny: miesto útoku, toalety, kde si podozrivé z útoku umývali ruky a cestu k zdravotníckemu centru letiska,“ uviedla hovorkyňa polície. Konštatovala, že oblasť terminálu 2 „nie je kontaminovaná žiadnou nebezpečnou látkou.“

Časť terminálu 2 kontrolovali viaceré špecializované tímy: chemický, biologický, rádiologický a jadrový. Aj keď látka VX nie je rádioaktívna, príslušné tímy vykonali kontrolu z preventívnych dôvodov, uviedla polícia. Malajzijský minister zdravotníctva povedal, že stále nie sú závery testov jednej z útočníčok, Indonézanky, ktorá po atentáte zvracala a mohla byť tiež intoxikovaná.

Kim Čong-nam bol brat súčasného vodcu KĽDR Kim Čong-una a najstarší syn bývalého vodcu Kim Čong-ila, za ktorého zástupcu ho niekoľko rokov považovali. Pred smrťou žil dlhodobo v Macau. Jeho smrť vyvolala diplomatické spory. Južná Kórea z atentátu obvinila severokórejských agentov, čo Pchjongjang odmietol a vyhlásil, že malajzijské vyšetrovanie je plné pochybností.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok